Droogte in Nederland

Het kan bijna niemand ontgaan zijn: met name in de lente en in de zomer hebben we in Nederland steeds vaker te maken met een neerslagtekort. Dat lijkt fijn, wat minder regen in de maanden waarin we graag buiten vertoeven, maar geeft in de praktijk grote problemen. Ons land is niet gebouwd met langdurig droge periodes in het achterhoofd, en hierop dus ook niet ingericht. Wat kunnen we doen om de problemen die worden veroorzaakt door droogte te verkleinen, en is er ook iets wat we kunnen doen om dit in zijn geheel te voorkomen?

Valt droogte te voorkomen?

Het valt goed vast te stellen dat we steeds vaker te maken krijgen met droge periodes. Maar kunnen we er eigenlijk ook iets aan doen om dit te voorkomen? Dat is best lastig. Alle eventuele maatregelen die we kunnen treffen werken in ieder geval niet op de korte termijn, er kan niet voor worden gezorgd dat het binnen een paar maanden weer wat vaker gaat regenen, het hele jaar door. Zo simpel ligt het niet.

Wat we wel kunnen doen? Proberen de klimaatverandering een halt toe te roepen of in ieder geval af te remmen. Ook dat gaat het probleem van lange droge periodes niet meteen oplossen, maar kan wel voorkomen dat het nog erger wordt. Gelukkig worden er wereldwijd op dit gebied al grote stappen gezet. De energietransitie is in volle gang. Steeds minder gebruiken we fossiele brandstoffen, waarvan bekend is dat zij een negatief effect hebben op het klimaat, en stappen we over op meer duurzame energiebronnen zoals windenergie. Alhoewel het lastig is om de resultaten hiervan inzichtelijk te maken, voorkomen we in ieder geval dat het klimaat nog verder en sneller op zal warmen dan het nu al doet.

Hoe bestrijden we de gevolgen?

Omdat we de droge periodes waarmee we steeds vaker te maken krijgen niet kunnen voorkomen, moeten we vooral proberen de gevolgen te verkleinen. Door wat spaarzamer om te gaan met het water dat we hebben, bijvoorbeeld, en aandacht te hebben voor onze dijken. Deze kunnen door een langdurig neerslagtekort verzwakken, en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Ook zelf kun je op kleine schaal iets doen aan de gevolgen. Door regenwater op te vangen wanneer het valt, en te gebruiken wanneer het nodig is. Zo is er in droge periodes minder drinkwater nodig, en dat komt goed uit. Valt er echt te weinig neerslag, zou hier namelijk tijdelijk een tekort aan kunnen ontstaan. Sproei jij je tuin in dit soort periodes met opgespaard regenwater, dan gaat hier in ieder geval geen waardevol drinkwater aan verloren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *