energie label bedrijf

Als bedrijf heeft het vele voordelen om gevestigd te zijn in een bedrijfspand met een gunstig energielabel. Zo krijg je een groen imago als je pand een groen energielabel heeft, bespaar je energiekosten en ben je voorbereid op de energielabel C verplichting van 2023. Per 2023 geldt een wijziging in de wetgeving omtrent energiezuinigheid van kantoren.

Nieuwe wetgeving per 2023

Als eigenaar van onroerend goed ben je sinds 1 januari 2015 verplicht om in bezit te zijn van een energielabel bij het verhuren of verkopen van je pand. Op het moment dat er geen energielabel aanwezig is riskeer je een hoge boete. Nog geen energielabel? Een energielabel aanvragen kan gemakkelijk online.

Per 1 januari 2023 is het niet alleen verplicht om over een energielabel te beschikken. Het energielabel moet ook nog eens minimaal het C-label zijn. Deze verplichting wordt ingevoerd voor kantoorgebouwen. Uitgezonderd historische gebouwen die als kantoorgebouw functioneren. Het is dus verstandig om anno 2018 alvast te investeren in een duurzamer bedrijfspand.

energielabel

Tips voor een beter energielabel

Wil je een beter energielabel voor je bedrijfspand? Een energielabel voor bedrijfspand verbeteren kan soms al vrij gemakkelijk en hoeft niet altijd grote aanpassingen te betekenen. In sommige gevallen kan je door het overstappen naar LED-verlichting al voldoen aan het verplichte C-label. Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld voor een duurzamer bedrijfspand.

Tip 1: Gevelisolatie

Het laten isoleren van de gevel is een van de meest duurzame verbeteringen voor je bedrijfspand. Door goede isolatie in de gevel kan kou moeilijk naar buiten en hoef je minder energie te verbruiken om de ruimte te verwarmen. 

Tip 2: Dakisolatie

Dakisolatie is een van de andere mogelijke verbeteringen voor veel bedrijfs- en winkelpanden. Vooral winkelpanden staan erom bekend dat ze een slechte dakisolatie hebben, wat erg nadelig is voor het energielabel. Het aanbrengen van dakisolatie zal zeker het energielabel verbeteren en besparing in energiekosten opleveren. 

dak isolatieTip 3: Vloer- en bodemisolatie

Na het bespreken van dak- en gevelisolatie is het nu tijd voor vloer- en bodemisolatie. Ook deze aanpassingen zullen het energielabel van je pand verbeteren. Via de bodem ontsnapt vaak veel warmte, een goede isolatie zorgt dan ook vaak voor veel energiebesparing.

Tip 4: Duurzame verlichting

LED-verlichting is momenteel de energiezuinigste verlichting. Vaak is het overstappen naar LED-verlichting een relatief goedkope en simpele maatregel om je bedrijfspand energiezuiniger te maken. Overstappen naar energiezuinige verlichting wordt ook zwaar meegerekend bij een inventarisatie voor het energielabel. Wil je een beter energielabel? Neem dan de maatregel om over te stappen naar LED-verlichting.

led verlichting

Tip 5: Verwarm met een HR-ketel

Veel oude bedrijfspanden zijn voorzien van een oude ketel die zorgen voor de verwarming van het pand. Het laten installeren van een HR ketel kan een interessante investering voor je onderneming zijn. Zeker bij kleine bedrijfsruimten is het overstappen naar deze ketel een Quick Win dat zorgt voor de nodige energiebesparing en een beter energielabel. Wil je helemaal duurzaam ondernemen? Kies dan voor een warmtepomp in je bedrijfspand. Dit is de meest energiezuinige optie voor het verwarmen van je pand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *