groene energie ervaringen.v2

We worden dagelijks met onze neus op de feiten gedrukt. Het gaat niet goed met ons land en de grootste grondstoffen raken langzaam uitgeput. Het milieu heeft grote schade opgelopen en mensen betalen steeds meer voor hun energie. Daar moet verandering in komen! Als het aan de overhoud zou liggen, zou die verandering vandaag al beginnen. De overheid pleit voor een gasloos en groen Nederland. We worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Zo reikt de overheid subsidies uit aan mensen die kiezen voor een warmtepomp of zonnepanelen op hun woning laten aansluiten. Maar wat verstaan we nu echt onder groene energie en is het wel verstandig om nu al de overstap te maken naar zelfvoorzienende producten?

Wat verstaan we onder groene energie?

Als je op zoek gaat naar groene energie, zal je direct stuiten op energie overstappen ervaringen. Hierbij lees je zeer positieve, maar ook negatieve verhalen bij het overstappen op groene energie. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van de energiemaatschappij en ook van de manier waarop deze energie verkregen is. Maar wat verstaan we eigenlijk onder groene energie? Over het algemeen kunnen we stellen dat groene energie opgewekt is door natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen, denk hierbij aan zonne-energie, windenergie of zelfs energie uit water. Dit in tegenstelling tot grijze energie, waarbij de al uitgeputte grondstoffen worden aangesproken (denk aan aardgas, aardolie of het verbranden van steenkool). Bij het opwekken van grijze energie wordt er telkens een grote hoeveelheid schadelijke stoffen uitgestoten. Dit is ontzettend schadelijk voor het milieu, de mens en de dieren. Naast de schadelijke effecten van grijze energie, zien we ook dat deze grondstoffen langzaam uitgeput raken. Als er bijna geen middelen meer zijn om grijze energie op te wekken, zal de energieprijs gigantisch stijgen. Groene energie is duurzame energie en zal in de toekomst, naar verwachting, bij iedereen in huis gebruikt worden.

besparen verbruik

Is groene energie anders dan grijze energie?

Er is veel kritiek op energiemaatschappijen die beweren dat zij enkel groene energie leveren. Je kunt immers niet aan groene energie merken dat deze op een duurzame manier is verkregen. Bovendien wordt zowel de groene- als de grijze energie op één grote hoop gegooid. Hierdoor is het heel goed mogelijk dat iemand die enkel voor grijze energie betaald, ook groene energie uit zijn stopcontact ontvangt. Dit is een kwestie van geven en nemen. Wel beloven de groene energiemaatschappijen dat je voor een groot gedeelte gebruik maakt van duurzaam geteelde energie. Dit ook echt bewijzen is uiteraard niet mogelijk. Je kunt niet laten zien dat energie groen is, dit moet gewoon geloofd worden. Er zijn verschillende energiemaatschappijen die experimenteren met meerdere energiebronnen. Bij Vandebron is het bijvoorbeeld mogelijk om windenergie toe te passen in huis, daarnaast leveren ze ook andere vormen van groene- en grijze energie.

Wil je echt zeker zijn van de hoeveelheid groene stroom in jouw huis? Dan raden wij aan om te kiezen voor zelfvoorzienende opties. Door middel van zonnepanelen of een warmtepomp, kan je jaarlijks enorm veel energie besparen. Bovendien weet je precies waar jouw energie vandaan komt en heb je niet langer meer te maken met wisselende energieprijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *