Hoe kies je een nieuw energiecontract?

Overstappen van energieleverancier is tegenwoordig erg eenvoudig en bespaart je zo een paar honderd euro per jaar. Energie vergelijken doe je gemakkelijk online en ook de overstap naar een nieuwe leverancier kost je maar een paar klikken. Maar waar let je op bij het kiezen van een nieuw energiecontract?

Een variabel of een vast tarief?

Energieleveranciers mogen twee keer per jaar hun tarieven wijzigen. In januari en juni. Als er in je contract staat dat je een variabel tarief hebt wijzigt dit tarief voor jou dus ook. Als je een contract voor een bepaalde tijd hebt met een vast tarief, weet je zeker dat je de afgesproken tarieven deze gehele periode behoudt.

Looptijd

Dat brengt ons automatisch op de looptijd van je contract. Als je nog nooit bent overgestapt heb je een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum) en kun je zo overstappen. Je opzegtermijn is een maand. Vaak is dit een duurder contract dan een contract voor bepaalde tijd. De perioden van contracten met bepaalde tijd zijn 1 of 3 jaar. Daar zit dus een einddatum aan. Wanneer je kiest voor een jaar contract kun je elk jaar overstappen en van welkomstkortingen van nieuwe energieleveranciers profiteren.    

Welke kleur?

Ga je voor groene of grijze energie? Hot topic natuurlijk; duurzame energie. Van deze groene energie weet je dat het door middel van duurzame bronnen is opgewekt dus uit wind, zon of water en dat er geen CO2 bij het proces is uitgestoten. Energieleveranciers mogen energie uit kolen ‘verkopen’ als groene energie als ze daarvoor bepaalde groencertificaten inkopen. Wil je zeker weten dat je energie écht groen is? Ga dan voor groene energie uit Nederland.

Bij een grijs energiecontract wordt de energie met kolen of kernenergie opgewekt. Je kunt bij sommige energieleveranciers ook kiezen voor een combinatie groen-grijs.

Switchen van energieleverancier

Vroeger ging er nog wel eens wat mis maar tegenwoordig is overstappen van energieleverancier makkelijker dan een eitje koken. Vaak kun je op een vergelijkingswebsite al de hierboven besproken zaken aanvinken in je voorkeuren. Kies wat jij belangrijk vindt, stap over en profiteer ook van die welkomstkortingen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *