Hoe milieuvriendelijk zijn kunststof kozijnen_jpg

Kunststof kozijnen hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Steeds minder vaak kiezen we voor de traditionele houten kozijnen. Steeds vaker zien we de kunststof varianten op de Nederlandse woningen pronken. Deze omslag heeft meerdere redenen, dat is duidelijk te lezen op Verbouwkosten.com. Zo zijn de technieken er de afgelopen jaren flink op vooruit gegaan. Hierdoor zijn kunststof kozijnen bijna niet meer van echt hout te onderscheiden. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling van je woning, maar profiteer je wel van de talloze voordelen van kunststof. Daarnaast zijn kunststof kozijnen zeer duurzaam en milieuvriendelijk. Tenminste, dit wordt altijd gezegd. Maar wat verstaan we precies onder duurzaam en milieuvriendelijk? En kunnen we concluderen dat kunststof kozijnen onder deze noemer vallen? Dat lees je in dit artikel.

Wanneer is een product duurzaam of milieuvriendelijk?

Voordat we antwoord op deze vraag kunnen geven, is het eerst belangrijk om te bepalen wanneer een product precies duurzaam of milieuvriendelijk is. Dat doen we aan de hand van de volgende criteria:

  • Het productieproces mag niet (te) belastend zijn voor het milieu. Er moet tijdens het produceren rekening gehouden worden met het milieu en de belasting mag slechts minimaal zijn.
  • Het product hoort over een zeer lange levensduur te beschikken, zodat het milieu niet onnodig vaker belast hoeft te worden.
  • Het product is relatief onderhoudsvrij. Hierdoor hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van agressieve en/of milieuonvriendelijke schoonmaakproducten.
  • Het product is van positieve invloed op de isolatie van de woning.
  • Het product is gemaakt van recyclebaar materiaal en moet ook weer te recyclen zijn.

duurzaam kozijn

Wat betekent dit voor kunststof kozijnen?

Nu we weten welke criteria we kunnen toepassen om te bepalen of kunststof kozijnen écht duurzaam en milieuvriendelijk zijn, kunnen we deze criteria gaan toepassen. Wat betekent bovenstaande voor kunststof kozijnen?

  • Tijdens het productieproces van kunststof kozijnen wordt er volop rekening gehouden met het milieu. In tegenstelling tot houten kozijnen is er geen sprake meer van houtkap. Daarnaast wordt het productieproces continu verbeterd, waardoor er vrijwel geen sprake van belasting voor het milieu meer is. Het is wel belangrijk om op het kwaliteitskeurmerk van het kunststof te letten. Deze moet over een VKG-keurmerk beschikken, zo weet je zeker dat het materiaal recyclebaar is en hergebruikt gaat worden. Hierdoor is er minder belasting voor het milieu.
  • Kunststof kozijnen gaan ontzettend lang mee. Sterker nog: de gezegde is dat deze kozijnen langer blijven bestaan dan jij zelf. Vaak doe je deze aankoop dan ook maar één keer in je leven. Daarnaast hoef je de kozijnen vrijwel niet te onderhouden. Een enkele keer schoonmaken is voldoende. Een kunststof kozijn gaat gemiddeld 50 tot 75 jaar lang mee.
  • Kunststof kozijnen beschikken over een zeer hoge isolerende waarde. Hierdoor verlaag je de stookkosten in de woning direct en profiteer je van een lagere energierekening aan het einde van het jaar.

kunststof kozijnen

Onze conclusie? Kunststofkozijnen zijn behoorlijk duurzaam. Hoe meer mensen voor kunststof kozijnen kiezen, hoe beter. Daarnaast beschikken kunststof kozijnen ook nog eens over heel veel positieve eigenschappen voor de gebruiker. Zo verhogen ze de veiligheid van het huis en creëren ze een waardevermeerdering. Dit in combinatie met de duurzame en milieuvriendelijke kwaliteiten maken kunststof kozijnen terecht heel populair!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *