kernenergie

Als je van Maastricht in het zuiden naar het noorden langs de Duits-Nederlandse grens vliegt, zie je aan de Duitse kant talloze windturbines staan. In het oosten echter, aan de Nederlandse kant, moet je er letterlijk naar zoeken. De Nederlanders hebben ook maar twee windmolenparken op de Noordzee geplaatst.

Als het gaat om windenergie zijn de Nederlanders – in tegenstelling tot hun reputatie – geenszins koplopers, maar slechts middelmatig in Europa. Nog geen vier procent van hun totale elektriciteit wordt opgewekt door wind. 18,5 procent moet in 2020 zijn bereikt om aan de EU-richtlijn te voldoen.

Maar de Nederlanders zijn daar ver van verwijderd – ondanks de ideale geografische omstandigheden. Bijvoorbeeld in Harlingen, een voormalige walvisvaardershavenstad aan de Waddenzeekust. Jonge ondernemer Lammert Soet exploiteert er een grote windturbine.

In het jeugdnieuws op de Nederlandse televisie pleitte hij enthousiast voor meer windenergie. En de hogeschool Leeuwaarden maakte van deze gelegenheid gebruik om haar nieuwe studie te prijzen: “Offshore windenergie”, zegt hij. Volgens een woordvoerster zullen er de komende jaren duizenden banen in deze sector nodig zijn.

Maar volgens milieuactivisten kunnen de studenten veel tijd besteden aan hun studie – of beter nog, kiezen voor een ander vakgebied om niet werkloos te worden.

Windparken in Nederland

Zo’n vier jaar geleden begon de toenmalige premier Jan Peter Balkenende met een grote inhaalmanoeuvre en begon hij met de bouw van verschillende windparken – zowel offshore als on-shore.  Maar bijna overal waren er grote protesten, die de bouw van nieuwe windparken vertraagden. Dat is ook het geval in Uerk, een historisch vissersdorpje aan het IJsselmeer: de burgers willen niet dat het uitzicht wordt aangetast.

Windparken

Kencentrales in Nederland

Daarnaast waait er nu een andere wind in Den Haag: vorig jaar waren er nieuwe verkiezingen. Het liberale minderheidskabinet van rechts, dat sindsdien aan het roer staat, volgt een strenge bezuinigingskoers en is van plan een tweede kerncentrale te bouwen – ondanks de ramp in Japan. Ook in Nederland heeft dit nauwelijks aanleiding gegeven tot discussie over kernenergie in de samenleving. De meeste Nederlanders begrijpen de opwinding niet. De regering in Den Haag is daarentegen nuchter en heeft het terzijde gelaten om te benadrukken dat bij de bouw van de tweede kerncentrale rekening zal worden gehouden met de lessen die uit Japan zijn geleerd.

Windenergie is nu een zaak van het ministerie van Economische Zaken – en vanaf dit jaar zal dat geleidelijk aan de subsidies vervangen door een toeslag op de elektriciteitsrekening van de consument. Dit is bedoeld om de bouw van nieuwe windparken op het vasteland te financieren, “maar zo kosteneffectief mogelijk”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, dat wil zeggen dat alles zo goedkoop mogelijk moet blijven. Om deze reden is de bouw van offshore windparken voorlopig volledig stilgelegd. Klik hier als je meer wil weten over Vattenfall

Ongelooflijk, klaagt Ernst Worrell, hoogleraar Energie en Grondstoffen aan de Universiteit Utrecht:  “We zijn ver verwijderd van de EU-richtlijn. Toch vinden wij Nederlanders nog steeds dat we de beste in onze klasse in Europa zijn. Maar we zijn gewoon middelmatig – en als we niet oppassen, komen we snel op de achterste rij terecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *