verwarming

“Dan zet je toch gewoon de verwarming een paar graden lager?” Je beste vriend kijkt je een beetje onverschillig aan terwijl hij dit oppert. Je zeurt immers al weken over de te hoge energierekening en hij heeft er inmiddels schoon genoeg van. De volgende tip? “Dan investeer je toch gewoon in een paar goede winterjassen? Trek je die aan, verwarming uit en voilà: een lagere energierekening en een schoner milieu.” Deze adviezen zijn helemaal niet meer zo gek vandaag de dag. We willen allemaal ons steentje bijdragen voor het milieu en daar tevens zo min mogelijk voor betalen. Maar wat moet je nu met zo’n advies? Is het echt nodig om je zo onprettig in eigen huis te voelen, dat het nodig is om zelfs daar een winterjas te dragen. Is kou ‘lijden’ echt essentieel voor een schoner milieu en lagere energierekening? Welnee! Hoe dan wel? Dat leggen we uit in deze blog.

Je verwarming lager zetten: wel of niet doen?

Laten we allereerst voorop zetten dat de temperatuur in huis gewoon aangenaam moet zijn. Het moet niet zo zijn dat je je onprettig voelt in je eigen huis. Als het koud wordt mag je dan ook best de verwarming aanzetten. Natuurlijk is het wel zo dat het verbruik van gas enorm aantikt op de uiteindelijke afrekening van de energiekosten. Je zal het dan ook direct merken aan je gasverbruik als we een lange en koude winter hebben gehad. De meeste mensen maken gebruik van de tip om de thermostaat nooit hoger dan 21 graden te zetten. Een temperatuur tussen de 19 en 21 graden is ideaal in huis. Een hogere- of lagere temperatuur is dan ook echt niet nodig. Zodra je een winterjas in huis moet dragen, is de temperatuur niet aangenaam en gaat er toch wat mis. Toch is er wel een verschil tussen een zeer warm huis en een veel te koud huis. Door de thermostaat één graad lager te zetten, zal je merken dat je tientallen euro’s op je energierekening bespaart. Doen dus!

verwarming lager zetten

Investeer in een betere isolatie

Blijft de temperatuur in huis onaangenaam en klinkt die winterjas toch echt wel aantrekkelijk? Dan wordt het tijd om de isolatie van de woning eens flink onder de loep te nemen. Een slecht geïsoleerde woning kan de temperatuur in huis enorm beïnvloeden en dat wil je uiteraard voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt isoleren. Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle ramen te vervangen voor dubbel- of zelfs driedubbel glas, hier hangt echter wel een flink prijskaartje aan. Een goedkoper alternatief is de aanschaf van tochtstrips. Tochtstrips worden logischerwijs gebruikt om de tocht in huis tegen te gaan. Uiteraard is het hierbij wel belangrijk dat je weet waar de kou vandaan komt. Dit ontdek je door met een kaarsje langs de deuren en ramen te lopen. Zodra je het kaarsje ziet flikkeren, weet je dat daar een tochtvlaag zit. Zo kan je de oorzaak gemakkelijk aanpakken en dat zie je uiteindelijk weer aan je energieverbruik.

Ga verstandig om met het energieverbruik in huis. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor een schoner milieu. Het resultaat loont! Probeer echter vooral niet te overdrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *