Etherische oliën worden steeds vaker gebruikt tijdens aromatherapie of gewoon in het dagelijks leven. Als deze juist worden gebruikt, kunnen deze een positieve invloed hebben op de geestelijke- en lichamelijke gezondheid. Etherische oliën zijn van oorsprong een prachtig natuurproduct. Toch moet hier wel met zorg mee om worden gesprongen. In grote hoeveelheden kunnen ze namelijk zelfs onveilig zijn voor de gezondheid van mens en dier. Bovendien kan het zo zelf negatieve invloed uitoefenen op het milieu en dat is wel het laatste wat we willen. In deze blog vertellen we je hoe je veilig gebruik kunt maken van etherische oliën en wat de effecten zijn als je dit niet doet.

Wat zijn etherische oliën

Allereerst is het belangrijk om te beseffen wat etherische oliën precies zijn. Etherische oliën staan bekend om hun karakteristieke lucht. De lucht is enorm sterk, omdat de olie ontzettend snel verdampt in de lucht. Etherische oliën zijn een natuurproduct en er worden enorm veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan dit product, mits deze uiteraard op de juiste manier gebruikt worden. Etherische oliën worden steeds populairder en worden toegepast bij aromatherapie, meditatiesessies of massages.

Eterische olien
https://geurwolkje.nl/collections/etherische-olien/products/rozenhout-100-etherische-olien

Waar ligt het gevaar in etherische oliën?


Slechts weinig mensen zijn op de hoogte van het risico van etherische oliën. Het is dan ook niet algemeen bekend dat verkeerd gebruik kan lijden tot gezondheidsrisico’s of milieuvervuiling. Dit gevaar ligt hem vooral in de etherische oliën die voorheen op de markt werden gebracht. Deze werden niet gecontroleerd of gecertificeerd met een veiligheidskeurmerk. Daarnaast werd er ook nog eens geen waarschuwing vermeldt op het flacon. Hierdoor waren er veel mensen die verkeerd gebruik maakten van de oliën. Vanaf 1 januari 2015 hamert de overheid er op dat er wel degelijk waarschuwingen op de etiketten moeten staan. De zogenaamde GHS etikettering.  Hiermee is de gebruiker op de hoogte van eventuele gevaren en zullen zij sneller met respect met een natuurproduct om gaan.

Het echte gevaar

Ook bij natuurproducten is het verstandig om altijd goed op de risico’s te letten. Sommige plantaardige stoffen kunnen bijvoorbeeld enkel in kleine hoeveelheden gebruikt worden, omdat grote hoeveelheden giftig zijn voor de mens. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne: een kopje koffie is prima, maar als je 50 kopjes achterover slaat, zal je merken dat je gezondheid er onder te lijden valt. Etherische oliën zijn een prima product, maar moeten wel op de juiste manier verdunt worden. Anders kunnen zij ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Er ligt dan ook een dunne scheidingslijn tussen (te) veel en (te) weinig gebruik. Op welke gevaren je moet letten bij jouw verzameling aan etherische oliën? Dat is vooral afhankelijk van de oliën die je gebruikt en welke samenstelling er wordt toegepast. Zo kunnen sommige oliën prima op de huid gebruikt worden, denk maar eens aan lavendel, maar zullen andere oliën, zoals tijm, juist branden op de huid. Bij het gebruik van etherische oliën is het belangrijk om eerst professionele websites te raadplegen en de etikettering nauw op te volgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *