Hoe bereken ik de hoogte van de SDE++ subsidie?

Met de SDE++ subsidie stimuleert de overheid bedrijven om duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Hoe hoog het subsidiebedrag is, hangt af van de fase- en correctiebedragen en de hoeveelheid opgewekte energie. Hier laten we je zien hoe je de hoogte van de SDE++ subsidie kunt berekenen. 

Met de SDE++ subsidie stimuleert de overheid bedrijven om duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Hoe hoog het te ontvangen subsidiebedrag is, hangt af van de fase- en correctiebedragen. Maar ook van de hoeveelheid opgewekte energie. Hier laten we je zien hoe je de hoogte van jouw SDE++ subsidie berekent. 

Fase- en correctiebedragen

De fase- en correctiebedragen bepalen de hoogte van je subsidie. Hoe hoger het fasebedrag, hoe hoger je subsidie. En hoe hoger het correctiebedrag, hoe lager je subsidie. De RVO bepaalt ieder jaar opnieuw wat de fase- en correctiebedragen zijn. De bedragen in de tabel hieronder werden in 2020 gebruikt. Ze kunnen per ronde iets verschillen, maar geven een redelijk beeld van hoe hoog de subsidie is. 

De fase- en correctiebedragen bepalen de hoogte van je subsidie. Hoe hoger het fasebedrag, hoe hoger de te ontvangen subsidie. Is het correctiebedrag hoger? Dan ontvang je een lagere subsidie. De RVO bepaalt ieder jaar opnieuw wat de fase- en correctiebedragen zijn. In de tabel hieronder gebruiken we bedragen die in 2020 zijn gebruikt. Ze kunnen per ronde iets verschillen, maar geven een redelijk beeld over de hoogte van de subsidie. 

RVO.nl

Berekening subsidiebedrag

Hartstikke leuk zo’n tabel, maar jij wil natuurlijk weten wat voor subsidiebedrag je ongeveer kunt verwachten. Hoe je dat berekent, laten we je zien met een rekenvoorbeeld. We gebruiken hiervoor de fase- en correctiebedragen uit 2020. De panelen in dit rekenvoorbeeld hebben een vermogen van 300 Wp. 

Erg leuk zo’n tabel met allemaal cijfers. Maar jij wilt natuurlijk weten hoe hoog het subsidiebedrag is dat je straks ontvangt. Hoe je dat berekent, laten we je zien met een rekenvoorbeeld. We gebruiken hiervoor de fase- en correctiebedragen uit 2020. De panelen in dit rekenvoorbeeld hebben een vermogen van 300 Wp. 

Stel, je hebt een dakoppervlak van 6500m2 en een grootverbruikersaansluiting van meer dan 3 x 80 ampère. Er passen 2000 zonnepanelen op je dak met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 600.000 Wp.

In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je 100% van je eigen verbruik dekt met je zonnestroominstallatie. De stroom die je overdag meer opwekt dan je verbruikt, lever je terug. Nu gaan we er vanuit dat 58% ten goede komt van je eigen verbruik en je 42% teruglevert.

Met deze gegevens berekenen we hoeveel SDE++ subsidie je in dit geval kan krijgen. 

Stel, je beschikt over een dakoppervlak van 6.500 m2 en een grootverbruikersaansluiting van meer dan 3x 80 ampère. Daarnaast passen er 2000 zonnepanelen op je dak met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 600.000 Wp. 

In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je 100% van je eigen verbruik dekt met je zonnestroominstallatie. De stroom die je overdag meer opwekt dan je verbruikt, lever je terug. Nu gaan we er vanuit dat 58% ten goede komt van je eigen verbruik. De overige 42% lever je terug. 

Aan de hand van deze gegevens berekenen we hoeveel SDE++ subsidie je in dit geval kan krijgen.

Het subsidiebedrag in fase 2 is aanzienlijk hoger dan in fase 1. Maar, soms gaat de SDE-subsidie al op in de eerste fase. Dus ga je voor zekerheid of neem je risico voor een hoger subsidiebedrag? Wij kunnen je hierover adviseren. 

Het subsidiebedrag in fase 2 is aanzienlijk hoger dan in fase 1. Maar soms gaat de SDE-subsidie er al in de eerste fase doorheen. Ga je daarom voor zekerheid of neem je risico voor een hoger subsidiebedrag? Vraag ons om vrijblijvend advies. 

Wil je meer weten over de SDE++ subsidie? Lees dan ons e-book. Ben je benieuwd wat zakelijke zonnepanelen jou op kunnen leveren en wil je graag advies? Vraag dan ons gratis adviesrapport op maat aan. Hierin staat ook wat het verwachte subsidiebedrag is. 

Alles rondom de SDE++ subsidie weten?

Meer informatie over de SDE++ subsidie lees je in ons e-book. Benieuwd naar wat zakelijke zonnepanelen jou kunnen opleveren? Vraag dan een gratis adviesrapport op maat aan. Hierin staat ook het verwachte subsidiebedrag dat je ontvangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *