wasdroger

Een wasdroger verbruikt ongeveer 20% van al het energiegebruik van een gemiddeld huishouden. Een nieuwe wasdroger kan meestal 6 kilo droog wasgoed aan. Een afvoerdroger gebruikt voor het drogen van de katoenwas 3,5 kWh, een condensdroger 3,8 kWh stroom. Een condensdroger blaast ook nog eens veel vocht in huis, wat weer negatieve gevolgen heeft voor de stookkosten. Dat geldt ook voor was die in huis ergens wordt opgehangen.

Het gebruik van een afvoerdroger ten opzichte van een condensdroger bespaart wel op jaarbasis en afvoerdrogers zijn ook nog eens een stuk goedkoper in aanschaf.

Men kan beter de was buiten hangen bij goed weer en niet in de droger. Beperk het gebruik van een droger zo veel mogelijk, bij slecht weer kan men gebruik maken van droogrekjes. Als u in de winter binnenshuis droogt, moet u wel iets meer stoken. Door het drogen van de was koelt namelijk de lucht af.

Gebruik je de droger wel, maar met een langere droogtijd en een lagere temperatuur, dan scheelt dat ook in energieverbruik. Sommige drogers hebben hiervoor een Economy-toets met een energiebesparend programma.

Wasdroogcombinatie?

Een wasdroogcombinatie combineert twee functies in één apparaat: wassen en drogen. Volgens de Consumentenbond verbruiken deze apparaten bij het wassen echter veel meer water dan een wasmachine. Bovendien droogt de was minder goed dan in een aparte wasdroger. Ook het energiegebruik is hoger dan het verbruik van de twee losse apparaten opgeteld en kost het meer tijd om het wasgoed te wassen en te drogen. Dit komt doordat in het wasgedeelte 5 kg wasgoed kan, terwijl in de droger slechts 2,5 kg past. Bij een volle belading zijn dus twee droogbeurten nodig. Een losse droger kan meestal 5 kg aan, sommige zelfs 6 of 7 kg.
Net als bij wasdrogers, zijn er twee typen wasdroogcombinaties: condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Beiden drogen de was met behulp van warme lucht. De condensdroger laat waterdamp condenseren in een ingebouwde bak, de luchtdroger blaast waterdamp uit via een buis of slang. Er zijn (nog) geen wasdroogcombinaties met een warmtepomp of als luchtafvoerdrogers verkrijgbaar.

One thought on “Voorkom of beperk het gebruik van wasdrogers en bespaar energie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *