Een cv-ketel kost aardig wat in aanschaf maar je wilt natuurlijk wel dat het lekker warm is in je huis en je warm water hebt. En goed alternatief voor de reguliere cv ketel is een warmtepomp. Deze komt ook in ons land steeds meer voor en met name bij nieuwbouwwoningen is het een uiterst goede manier om op een milieubewuste wijze je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Ben je naast een warmtepomp ketel op zoek naar meer mogelijkheden om te besparen? Bekijk dan deze energiebesparende tips.
Werking warmtepomp
Een warmtepomp maakt gebruik van reeds alom aanwezige grondstoffen zoals lucht en water en pompt dit naar binnen. Door middel van een bepaald systeem wordt het omgezet in gas dat gecomprimeerd wordt en zo gebruikt kan worden voor het vullen van de radiatoren met warm water en ook voor lekker warm water uit de kraan zorgt zodat jij een aangenaam bad kunt nemen of kunt douchen. De warmtepomp is zeker niet goedkoop in aanschaf maar gebruikt minder energie dan een gewone cv-ketel en dit haal je er op den duur zeker uit. Een warmtepomp kan geplaatst worden in een nieuwbouwwoning maar ook in een bestaand huis is dit mogelijk.
Aanschafprijzen warmtepomp
Een warmtepomp is niet goedkoop in aanschaf en afhankelijk van de manier waarop deze werkt (denk hierbij aan of je gebruik maakt van bijvoorbeeld grondwater of lucht) kan de prijs aardig uiteenlopen maar de laagste prijzen liggen rond de 4.000 euro waarbij het zelfs kan oplopen tot zo’n 25.000 euro. Dit is natuurlijk geen aankoop dit je zomaar even doet. Laat je van tevoren goed voorlichten over wat er allemaal mogelijk is en wat het beste is voor jouw woning. Een warmtepomp werkt alleen goed als je huis ook voldoende geïsoleerd is en je er de juiste materialen bij gebruikt zodat het een sluitend systeem vormt. Ook hier dien je rekening mee te houden. Er geldt overigens wel een subsidieregeling bij de aanschaf van een dergelijke pomp.
Goed voor milieu en portemonnee
Met een warmtepomp ben je op een milieubewuste manier bezig om stroom op te wekken omdat je geen gebruik meer hoeft te maken van fossiele brandstoffen. Na een aantal jaar gebruik levert het je zeker ook voordeel op in je portemonnee.