Verschillende soorten zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat er in het straatbeeld is terug te zien, is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Eind 2015 was er op 400.000 woningen zonnepanelen terug te vinden, maar liefst vier keer zo veel als in 2010. Het aantal panelen steeg zelfs van 1 miljoen in 2011 naar 6,5 miljoen in 2015. Voor een groot deel is dit te danken aan de prijsdaling van de panelen. De afgelopen vijf jaar zijn de prijzen met zo’n 20% gedaald en de vijf jaar ervoor zelfs met de helft (Bron: nu.nl). Er zijn echter verschillende panelen en deze kosten ook niet allemaal hetzelfde, hieronder daarover meer.

Monokristallijn zonnepanelen

De versie die het meeste rendement levert is logischerwijs ook de duurste en dit zijn de monokristallijn varianten. De wijze waarop deze panelen gemaakt worden, zorgt ervoor dat er kristallen worden gevormd die uit één geheel bestaan. Dit is waar dit paneel zijn naam aan heeft te danken en wat ook de reden is dat deze het hoogste rendement behaalt. De gemiddelde prijs voor dit type paneel bedraagt € 260,-.

Polykristallijn panelen

Voor velen is dit een interessante optie omdat die qua opbrengst niet zo veel van de monokristallijn variant verschilt, maar wel een net wat leuker prijskaartje heeft. Gemiddeld betaal je voor deze variant zo’n €220,-. Door het proces waarbij het verhitte silicium versneld wordt afgekoeld, krijgt het materiaal niet de kans om egale kristallen te vormen. Het resultaat is dus een ‘gevlekt’ zonnepaneel met meerdere kristallen en een blauwe kleur.

Dunne film zonnepanelen

Dit is het voordeligste paneel, maar afhankelijk van de variant kent dit paneel ook een aanzienlijk lager rendement. Gemiddeld zijn de panelen rond de €120,- geprijsd. Het CIS zonnepaneel, dat zijn naam dankt aan de elementen waaruit het bestaat (Koper (C), Indium (I), Selenium (S)), is een dunne film paneel met een hoger rendement dan andere varianten. Wat dunne film panelen bijzonder maakt, is het rendement dat ze leveren bij weinig licht en veel warmte. Waar een kristallijn paneel zijn rendement volledig verliest als 30% van het oppervlak beschaduwd is, geldt voor een dunne film zonnepaneel dat het rendement recht evenredig afneemt met het percentage beschaduwd oppervlak. Daarnaast zijn deze panelen beter bestand tegen hitte wat bijvoorbeeld in de zomer een extra opbrengst van meer dan 10% kan opleveren.

Bekijk 123zonnepanelenvergelijken.nl voor meer tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *