Is een woonverzekering altijd nodig?

Als je een auto hebt, ben in je in Nederland verplicht om een verzekering voor deze wagen af te sluiten. Heb je een huis, dan heb je deze verplichting niet. Sommige mensen trekken uit deze constatering de conclusie dat een woonverzekering daarom ook niet zo belangrijk is. Als het namelijk zo nuttig was, dan zou het toch wel verplicht zijn? Deze manier van redeneren lijkt misschien logisch, maar dat is hij zeker niet. Het verschil tussen een autoverzekering en een woonverzekering is dat de eerste een collectief doel voor ogen heeft en daarom ook verplicht is. De tweede is enkel bedoeld voor jouw eigen gemak en is daarom niet door de overheid verplicht gesteld. Dat wil echter niet zeggen dat een woonverzekering afsluiten niet nodig is, integendeel zelfs: zonder woonverzekering loop je levensgrote risico’s en dat zou je niet moeten willen. Sluit dus altijd een woonverzekering af.   

Welke woonverzekering past het beste bij jouw situatie? 

Bij iedere verzekering is het de kunst om hem zo af te stellen dat je er optimaal profijt van hebt. Een woonverzekering stel je af door te kijken naar wat je woonsituatie is. Heb je een huis gekocht, dan heb je sowieso een goede opstalverzekering Univé nodig. Met deze verzekering dek je namelijk de schade die kan ontstaan aan de structuur van je woning. We spreken van ‘de structuur’ omdat hier niet alleen je woning zelf onder valt, maar ook alles wat aan je woning vastzit. Waar moet je dan aan denken? Aan bijvoorbeeld de zonnepanelen die je op je dak hebt aangebracht. Dat maakt de opstalverzekering des te interessanter voor mensen die hun woning verduurzaamd hebben. Heb je een elektrische auto? Dan kun je ook de schade aan je laadpaal claimen vanuit je opstalverzekering. 

Is een opstalverzekering alleen altijd voldoende? 

Als je een opstalverzekering moet afsluiten omdat je een huis gekocht hebt, ben je er nog niet. Je opstalverzekering dekt namelijk alleen de schade aan je woning zelf, maar stel dat er brand uitbreekt, dan zal deze schade zich niet alleen beperken tot je woning. Ook de spullen in je huis zullen schade oplopen. Vandaar dat je ook nog een inboedelverzekering moet nemen. Hiermee kun je de schade claimen die je aan je inboedel oploopt. Die schade kan op tal van manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan brand, aan lekkage of door een inbraak. Ook kan het zijn dat je een ongelukje binnenshuis hebt: een kaars valt om en maakt daarbij een groot schroeiplek in je tapijt. Voor al deze problemen kun je een beroep doen op je verzekeraar. Deze zorgt er graag voor dat je de schade op basis van je inboedelverzekering zo snel mogelijk weer kunt herstellen. Ook goed om te weten: ook cybercrimeschade valt onder deze polis. Nog meer reden dus om hem af te sluiten. 

Regel je zaakjes vandaag nog via het internet 

Wanneer je nog geen verzekering hebt afgesloten, is het tijd om in actie te komen. Surf even naar de site van je verzekeraar om te zien wat de mogelijkheden zijn. Door je woonverzekering bij je eigen verzekeraar af te sluiten, kun je profiteren van pakketkorting. Op die manier ben je optimaal verzekerd zonder dat je daar een hoge prijs voor betaalt. Stel dit klusje dus niet te lang uit, want je loopt risico’s zonder woonverzekering. Mocht je het lastig vinden om te bepalen wat je precies nodig hebt, dan kun je ook altijd advies vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *