Hoe bereken ik de hoogte van de SDE++ subsidie?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Zonnepanelen stellen de gebruiker in staat om zelf duurzame energie op te wekken en zo te besparen op de energierekening. Heb jij pas zonnepanelen gekocht? Dan roept dit waarschijnlijk veel vragen bij je op. Want waar let je op tijdens de plaatsing? Wat heb je nodig? Kun je dit zelf doen of moet je professionele hulp inschakelen?  

Bij het plaatsen van zonnepanelen komt er veel op je af. Zo moet je natuurlijk over de juiste materialen en hulpmiddelen beschikken om de panelen veilig te plaatsen. Bovendien moet je ook nog met enkele zaken rekening houden om zoveel mogelijk rendement uit je zonnepanelen te halen. Kun jij wel wat extra hulp gebruiken bij de juiste voorbereiding? Wij zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje.

Denk om de veiligheid

Als je zelf zonnepanelen gaat plaatsen is het allereerst belangrijk om aan de veiligheid te denken. Bedenk daarom goed hoe je je veilig over het dak kunt bewegen. Zo kan het bij een hoog dak verstandig zijn om een rolsteiger aan te schaffen. Zo beschik je over een veilig hulpmiddel om je eenvoudig over het dak te bewegen. Je kunt ook een rolsteiger kopen. Het is immers ontzettend handig om altijd over de mogelijkheid te beschikken om het dak te betreden. Bijvoorbeeld om dakpannen te repareren of onderhoud aan de zonnepanelen te verrichten.

Voer een installatie tevens nooit alleen uit. Zorg er altijd voor dat er iemand in huis is of eventueel meehelpt bij het installeren. Geef tevens je telefoonnummer door, zodat je elkaar altijd kunt bereiken indien er nood is. Woon je alleen? Vraag dan aan je buren of zeen oogje in het zeil willen houden.

Gebruik het instructieboekje

Alle zonnepanelen worden geleverd met een instructieboekje. Hierdoor is het voor jou eenvoudiger om de panelen op de juiste manier te plaatsen en te installeren. Schrijf tijdens het installeren altijd de verschillende serienummers en het typenummer op. Maak tevens een tekening waar je welke panelen geplaatst hebt. Het komt namelijk incidenteel wel eens voor dat zonnepanelen worden teruggeroepen, omdat ze minder efficiënt blijken te werken. In dat geval zou het natuurlijk enorm zonde zijn als je direct alle panelen van het dak af moet halen. Door een handige tekening weet je eenvoudig om welke panelen het gaat. Dat bespaart jou een hoop werk en stress.

Zorg dat de panelen volledig in de zon liggen

Bij sommige daken is er op bepaalde plekken sprake van schaduwvorming. Dit kan grote gevolgen hebben voor je opbrengst. Zorg er bij de installatie daarom altijd voor dat alle panelen volledig in de zon liggen. Zo haal je alles uit je zonnepanelen en behaal je een zo hoog mogelijk rendement.

Zorg dat de panelen volledig in de zon liggen

Zonnepanelen laten plaatsen of zelf doen?

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de zonnepanelen te laten plaatsen. Dit heeft verschillende voordelen. Zo zijn deze monteurs gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen, zodat je zeker weet dat ze op de juiste manier worden aangesloten. Daarnaast wordt er met zaken rekening gehouden, waar jij zelf misschien niet zo snel bij had stilgestaan, waardoor je meer uit het rendement van je zonnepanelen.

Ook ontvang je vaak een garantieperiode als de zonnepanelen door een erkende monteur zijn geplaatst. Zo kun je altijd (gratis) voor hulp aankloppen. Uiteraard levert het laten plaatsen van zonnepanelen wel extra kosten op. Stel jezelf daarom de vraag of je dit er voor over hebt. Als je zelf enorm handig bent kun je immers eenvoudig kosten besparen door het zelf te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *