Vorig jaar presenteerde kledingketen C&A trots de allereerste cradle to cradle (C2C) kledingcollectie ter wereld. Naar eigen zeggen had C&A de duurzaamste T-shirts ooit gemaakt. Deze T-shirts zouden, als ze op een composthoop zouden worden gegooid, binnen drie maanden volledig composteren. Niet voor niets kreeg de winkelketen er een “Gold” C2C-certificaat voor, de hoogst mogelijke beoordeling voor duurzame producten. De T-shirts van C&A symboliseren de toegenomen focus van veel bedrijven op duurzaamheid en het bijbehorende cradle to cradle principe.
Wat is cradle to cradle?
Maar wat houdt cradle to cradle precies in? Kortgezegd staat het C2C principe voor een duurzame manier van produceren waarbij producten of de grondstoffen waarvan ze worden gemaakt na gebruik weer kunnen worden hergebruikt, zonder enige waarde te verliezen. Volgens het principe is afval net zo waardevol als voedsel. Cradle to cradle streeft dus naar een constante cyclus van grondstoffen, waarbij er, in tegenstelling tot bij recycling, niets verloren gaat.
C2C bij bedrijven en gemeentes
Tegenwoordig zetten steeds meer bedrijven duurzaamheid op de eerste plaats en C2C past hier natuurlijk perfect bij. Zo gebruikt multinational AkzoNobel al cradle to cradle gecertificeerde grondstoffen in haar producten. En de gemeente Venlo liet afgelopen jaar een stadskantoor bouwen volledig volgens het C2C principe.
Cradle to cradle gecertificeerde zonwering
Een ander voorbeeld van een bedrijf dat duurzaamheid vooropstelt is M+N Projecten, zonweringleverancier voor de zakelijke markt. Door slim te ontwerpen en te produceren probeert dit bedrijf de wereld beter achter te laten dan ze haar aantrof. Dit uit zich bijvoorbeeld in REVOLUTION®, een screendoek dat 100% duurzaam is en het bedrijf een Cradle to Cradle Certified Gold beoordeling opleverde. Daarmee wordt goed ingespeeld op de groeiende behoefte die zich bij consumenten heeft ontwikkeld om bij te dragen aan een beter milieu.
De opmars van cradle to cradle gaat dus gestaag door en steeds meer bedrijven slepen C2C certificaten in de wacht. Een mooie gedachte, want ieder initiatief dat bedoeld is om de wereld ook maar een klein beetje beter te maken is natuurlijk welkom.