Duurzame energie is populair, maar niet altijd even gemakkelijk zelf op te wekken. Niet ieder dak is bijvoorbeeld geschikt voor zonnepanelen. Wat doe je dan wanneer je een dak hebt dat niet geschikt is, maar je toch graag zonnepanelen wilt? Denk ‘out of the box’! Je kunt zonnepanelen namelijk ook elders plaatsen. Op het land, maar ook… op het water.
Drijvende zonnepanelen
Door zonnepanelen op water te laten drijven op een soort modulaire bootjes, kun je vrij simpel een groot oppervlak van zonnepanelen voorzien. Het modulaire systeem maakt het daarbij mogelijk om op praktisch iedere plek een installatie kunt bouwen. Je kunt de vorm hierdoor namelijk aanpassen aan de vorm van het water. Een stevige verankering is wel noodzakelijk, omdat water nu eenmaal meer in beweging is dan land. Het bedrijf Profloating heeft zich gespecialiseerd in zonnepanelen op water. Het bedrijf gebruikt een uniek ankersysteem, waarbij met elastische componenten gewerkt wordt. Dit maakt dat de modules wel bij elkaar blijven, maar toch voldoende ruimte hebben om mee te bewegen met het water.
Veel meer ruimte
Het belangrijkste voordeel van deze drijvende zonnepanelen is dat ze de totale oppervlakte die geschikt is voor zonnepanelen flink vergroten. Met behulp van grote zonnepaneelvelden op het water is het mogelijk om veel groene energie op te wekken. Opwek op het water is vooral voor bedrijven een interessante optie, vanwege de potentiële grootschaligheid van deze manier van opwekken. Daarbij werken de zonnepanelen op het water ook nog eens efficiënter dan op het land of op het dak. Het water onder de panelen zorgt namelijk voor verkoeling van de panelen, waardoor er meer stroom gegenereerd kan worden. De zonnepanelen kunnen zelfs een positief effect hebben op het water waarop ze drijven. Door het ‘dak’ van zonnepanelen verdampt er namelijk minder water. Daarnaast lijkt het zelfs een gunstig effect te hebben op de vegetatie in het water. Naar deze gunstige effecten wordt momenteel nog volop onderzoek gedaan, maar zonnepanelen op het water lijken dus een interessante duurzame energiebron voor de toekomst!