3 tips om je woning te verduurzamen

Ook in 2022 zal het hot topic zijn: verduurzamen. Vanuit alle richtingen krijgen we creatieve ideeën te horen over het verduurzamen van onze woningen. Allemaal manieren waarop we niet alleen het milieu kunnen ondersteunen, maar zelf ook kosten kunnen besparen op de energierekening. En laten we eerlijk zijn, met de huidige energieprijzen is dat natuurlijk goud waard.

Ben je van plan om het komende jaar eindelijk stappen richting duurzaam wonen te maken? Maar heb je geen idee hoe je dit het best kunt aanpakken? Hier zijn 3 tips om je woning te verduurzamen.

Lampen vervangen

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het verduurzamen van de woning ook direct betekent dat er heel wat kostbare ingrepen moeten worden gedaan. Niets is echter minder waar. Ook de kleine veranderingen kunnen effect hebben. Alle kleine beetjes helpen. Je hoeft niet direct zonnepanelen op je huis te plaatsen of voor grootschalige isolatie te zorgen. Met slechts kleine aanpassingen weet jij jouw huis al een stuk duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door led lichten te gebruiken in plaats van gloei- of halogeenlampen.

We staan er niet altijd bij stil, maar de lampen die we gebruiken hebben grote invloed op onze energierekening. Bovendien kosten ze ook het nodige in de aanschaf. Gloei- en halogeenlampen gaan namelijk aanzienlijk minder lang mee dan ledlampen. Daar lijken ze wellicht goedkoper in aanschaf, maar je moet ze ook veel vaker vervangen én ze gaan minder zuinig om met energie.

Betere isolatie

De meeste nieuwe woningen worden tegenwoordig wel verrijkt met een zeer goede isolatie. Maar met name bestaande woningen hebben nog wel wat extra aandacht nodig. Wanneer je merkt dat er veel tocht in huis aanwezig is en het bijna onmogelijk lijkt om de temperatuur constant te houden, dan is het goed om eens naar de verschillende isolatiemogelijkheden te kijken. Door te isoleren bespaar je niet alleen energie, maar draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu. Bovendien heeft een goede isolatie ook nog eens voordelen voor het wooncomfort.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt isoleren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van isolatieglas, maar ook aan spouwmuur isolatie of kruipruimte isolatie. Welke methode de beste keuze is, hangt van heel veel verschillende factoren af. Bedenk daarom goed wat je met de isolatie probeert te bereiken en overleg eventueel met een aannemer om verdere afspraken te maken.

Maak gebruik van zonnepanelen

Steeds meer mensen maken gebruik van zonnepanelen op het dak. Dit is een zeer effectieve methode om veel energie te besparen. Je zal voor een groot deel immers zelfvoorzienend leven. Bovendien voel je dit ook in de portemonnee. Uiteraard zullen de zonnepanelen even een investering vergen, maar de terugverdientijd is tegenwoordig vele malen korter dan de levensduur. Hierdoor profiteer je heel wat jaren van een financieel voordeel. Het plaatsen van zonnepanelen is op dit moment stukken meer rendabel dan het plaatsen van jouw spaargeld bij de bank. Hier verdien je veel meer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *