Energieprijzen historisch hoog: is overstappen nog zinvol?

De meeste mensen hadden voorheen nooit veel aandacht voor hun contract met de energieleverancier. Hoewel de meesten wel wisten dat jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier gunstig kan zijn, werd dit zeker niet altijd gedaan. Inmiddels is de interesse voor de energiewereld in rap tempo toegenomen. De reden is duidelijk: de alarmerende berichtgevingen omtrent de historisch hoge energieprijzen voor de aankomende tijd.

In de jaren hiervoor was overstappen lonend. Het lukte men vaak om tientallen euro’s per jaar te besparen door enkel de overstap naar een andere energieleverancier te wagen. Ook vorig jaar was dat nog het geval. Inmiddels is er wereldwijd een tekort aan gas en zijn de prijzen binnen korte tijd door het dak gegaan. Daarnaast houden experts ook de weerberichten met een schuin oog in de gaten. Een eventuele strenge winter in Nederland kan zelfs de energievoorraad in gevaar doen brengen. Dat allemaal zorgt voor een fikse stijging in de energieprijzen. Maar wat betekent dit voor de energieprijzen? Is overstappen momenteel nog wel zinvol?

Zorgen bij mensen met een variabel contract

De hogere energieprijzen zorgen er in sommige gevallen voor dat de energiekosten honderden euro’s hoger uitvallen dan in de jaren hiervoor. Dat zorgt natuurlijk voor een enorme aanslag op de financiële situatie van veel mensen. Dit terwijl de koopkracht niet zo hard mee lijkt te groeien. Hoewel het kabinet heeft toegezegd om te helpen, zal er alsnog een flinke stijging zijn in de maandelijkse vaste lasten. Deze zorgen zijn vooral zichtbaar bij mensen met een variabel contract. Dit zijn ook de mensen die overwegen om een overstap te maken. De prijzen van variabele contracten worden twee keer per jaar aangepast. Hierbij is een weegmoment op 1 juli en 1 januari. Op 1 juli was er al een minimale prijsstijging te zien, maar 1 januari zal deze voor veel mensen fors zijn.

Hoe fors die prijsstijging precies zal zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn scenario’s denkbaar waarbij de prijzen nog verder oplopen, bijvoorbeeld bij een vroeg invallende winter. Ook in scenario’s waarbij de prijzen redelijk stabiel blijven kunnen de prijzen echter oplopen.

De Consumentenbond raadt mensen met een variabel contract aan om nog even af te wachten wat de prijzen doen. Het is op dit moment namelijk heel prijzig om over te stappen naar een vast contract. In veel gevallen ben je dan met je huidige contract goedkoper uit. Het is even afwachten, overstappen kan altijd nog.

Risico nemen

Sommige mensen kiezen er nu toch voor om een jaarcontract af te sluiten. Dit kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Als je nu het contract vast laat leggen, zit je een geheel jaar vast aan een hoog tarief. Toch kan niemand beloven dat de grens van de prijsstijgingen nu bereikt is. De kans bestaat dat gas nóg duurder gaat worden de komende maanden en je dus uiteindelijk goedkoper uit zal zijn met een vast jaarcontract. Het is dus een risico die je wel of niet moet nemen. Hierbij is het belangrijk om naar je eigen situatie te kijken. Als je nog wat ruimte hebt, dan kun je beter wachten. Als je zelf de top hebt bereikt, kun je dit misschien beter laten vastleggen. Kom je er niet uit? Maak dan gebruik van stroom- en gas- voorlichting om zo te onderzoeken welke keuze voor jou het meest verstandig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *