Chemisch vernikkelen, ook wel autokatalytisch of stroomloos vernikkelen genoemd, is een bijzonder proces waarbij het nikkel wordt neergeslagen om mechanische onderdelen te beschermen. Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van stroom. Door het speciale vernikkelingsproces ontstaat er een autokatalytische reactie, waardoor er uiteindelijk een stevige nikkellaag ontstaat.

Chemisch vernikkelen is een techniek die veelvuldig in verschillende industriële activiteiten wordt toegepast. Het proces is ontzettend complex, waarbij er met heel veel verschillende zaken rekening gehouden moet worden. Denk aan de pH, de temperatuur, de aard van het substraat en de samenstelling van de nikkelbaden. Pas als alles in perfecte harmonie is, zal het beste resultaat bereikt worden. Maar wat is nu precies het voordeel van chemisch vernikkelen? En wat voor positief effect heeft deze op het milieu?

Chemisch vernikkelen

De voordelen op een rijtje

Chemisch vernikkelen wordt voor talloze industriële activiteiten gebruikt. De methode van stroomloos een autokatalytische reactie veroorzaken is ontzettend geliefd. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Chemisch vernikkelen heeft ontzettend veel voordelen:

  • Het proces van chemisch vernikkelen wordt voornamelijk uitgevoerd om onderdelen corrosiebestendig en slijtvast te maken. Hierdoor gaan deze langer mee en hoeven ze minder snel vervangen te worden. Niet alleen fijn voor de portemonnee, maar ook voor het milieu!
  • Tijdens het proces is het mogelijk om specifieke wensen over de eigenschappen van de onderdelen door te geven. Zo kan de oppervlaktecoating naar wens worden aangepast, waardoor jij over de benodigde hardheid of corrosiebestendigheid beschikt.
  • Chemisch vernikkelen is een stroomloos proces. Er ontstaat een chemische reactie door het creëren van de juiste balans tussen materialen. Hierdoor wordt het milieu tijdens het proces niet onnodig belast.

Chemisch vernikkelen: hoe werkt dat?

Er bestaat geen standaard chemisch vernikkelen proces. Ieder bedrijf die deze service biedt, zal ook een andere techniek gebruiken. Grofweg zijn er 4 verschillende methodes:

  1. De zogenaamde ‘Bad Ruw’ techniek. Tijdens dit proces is er enkel sprake van een lichte en duurzame coating. Deze techniek is voornamelijk bedoeld voor onderdelen die langere tijd niet gebruikt worden en voorlopig in de opslag zullen liggen. Door deze techniek te gebruiken, voorkomt men dat corrosie het onderdeel aantast. Zo kan men deze ook later in de tijd nog optimaal gebruiken. Let op: bij deze toepassing mag het onderdeel niet aan hoge mechanische druk onderworpen worden.
  2. Heb je iets meer bescherming nodig om jouw mechanische onderdelen in topconditie te houden? Dan is het verstandig om ook nog eens voor een licht thermische behandeling te kiezen. Hierbij zal het chemische nikkel zich beter aan de oppervlakte hechten, waardoor de onderdelen meer mechanische druk aan zullen kunnen.
  3. De onderdelen kunnen ook nog onderworpen worden aan een thermische behandeling van minimaal 300 graden Celsius. Hierbij zal de hardheid van het nikkel aanzienlijk verhogen. Zeker ten opzichte van de ‘Bad Ruw’ techniek. Wanneer onderdelen aan grote mechanische druk worden blootgesteld, kan deze behandeling de levensduur van de onderdelen enorm verhogen.
  4. Worden de onderdelen in strenge mechanische toepassingen gebruikt? En kan de omgeving snel corrosie opleveren? Dan is het verstandig om voor de ‘agressiefste’ optie te kiezen: chemisch vernikkelen per diffusie. Zo geniet je van een optimale corrosiebestendigheid én hardheid, zodat de onderdelen langer mooi blijven en optimaal blijven functioneren.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van chemisch vernikkelen? Neem dan contact op met een specialist in dit vakgebied en laat je informeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *