Vanaf 1 juli 2020 is het voor bedrijven verplicht om alle oude verlichting te veranderen in led lampen. Ze moeten bijvoorbeeld de oude gasontladingslampen vervangen door bijvoorbeeld led High Bay verlichting. Deze beslissing heeft de overheid genomen naar aanleiding van een motie die ingediend werd door politici van GroenLinks en het CDA en is ook onderdeel geworden van de energietransitie. Eén van de grootste argumenten om voor de overstap te pleiten is dat led verlichting een stuk duurzamer is. Lees verder om te ontdekken waarom dit zo is.
Led verlichting vermindert de CO2-uitstoot
Voor led verlichting hoeft er minder energie opgewekt te worden. Dit komt omdat led verlichting (bijvoorbeeld led High Bay lampen en led panelen) zeer effectief gebruikmaakt van de gewonnen energie. Hiervan wordt 90% namelijk omgezet in licht en maar 10% in warmte. Slechts 10% van de energie gaat dus er dus ‘verloren’ tijdens dit proces. Ouderwetse TL verlichting daarentegen is een stuk minder effectief, want hierbij wordt maar ongeveer 25 of 30% van de gewonnen energie omgezet in licht en 70 tot 75% in warmte. Bij dit soort verlichting gaat dan ook veel meer verloren. Hier nog een overzicht:
Oude lamp | Led lamp | |
Energie omgezet in licht | 25 tot 30% | 90% |
Energie omgezet in warmte | 70 tot 75% | 10% |
Bij het opwekken van energie worden fossiele brandstoffen als gas en steenkool verbrand. Bij dit proces wordt een hoop CO2 uitgestoten. Hoe minder stroom er dus opgewekt hoeft te worden, hoe minder fossiele brandstoffen er verbrand worden én hoe minder CO2 er wordt uitgestoten. Bovendien is er minder kernenergie nodig. Led verlichting is hierdoor een stuk beter voor het milieu. Volgens de politici die de motie indienden zou de overstap van bedrijven op led zelfs zorgen voor een C02-winst van 0,9 megaton op jaarbasis.
Led verlichting bevat minder schadelijke stoffen
TL buizen kunnen gevaarlijke stoffen, zoals kwik, bevatten. Deze stof kan schadelijk zijn en daarom moeten dit soort lampen na gebruik ook bij het chemisch afval weggegooid worden. Bovendien is het zelfs zo dat mensen eigenlijk direct een ruimte zouden moeten verlaten wanneer er een spaarlamp of TL buis op de grond kapot valt. Led lampen bevatten deze gevaarlijke stof niet, zodat de dampen hiervan ook niet in de lucht terechtkomen. In plaats daarvan bestaan deze lampen uit elektronische componenten.
Led lampen hebben een langere levensduur
Led lampen kun je lang laten hangen. Zo gaan High Bay lampen vaak wel 50.000 uur mee. Stel dat je deze dus ophangt in een magazijn en vervolgens acht uur per dag laat branden, dan hoef je de lamp pas over zeventien jaar te vervangen. Scheelt onderhoudstijd, geld én moeite. Bovenal zorgt dit ervoor dat er minder afval ontstaat, wat veel beter is voor het milieu. Led lampen zijn daarnaast ook makkelijk te recyclen, want ongeveer 75% van de onderdelen is recyclebaar, én hoeven niet ingeleverd te worden bij het chemisch afval.
Met led verlichting slaat ieder bedrijf dus een duurzame weg in omdat er minder sprake is van CO2-uitstoot, er minder schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen en er minder afval ontstaat. De perfecte optie dus voor een beter milieu. Bovendien steunt de overheid bedrijven die overstappen op led verlichting met de EIA, wat een fiscale overheidsregeling is. Hierdoor kun je subsidie ontvangen voor het gebruiken van duurzame verlichting. Zo is het ook nog eens financieel een stuk aantrekkelijker.