Duurzame energiebronnen zijn tegenwoordig meer dan ooit in het nieuws. Dit heeft alles te maken met het effect dat de samenleving in zijn huidige staat heeft op het milieu. We zien bijvoorbeeld in toenemende mate dat de CO2-uitstoot zorgt voor opwarming van de aarde. Met alle nodige negatieve gevolgen van dien. Duurzame energiebronnen zijn helemaal in opkomst. Maar welke zijn er nu eigenlijk? En vormen ze ook de toekomst van duurzame energie?
Welke bronnen van duurzame energie zijn er momenteel?
Er zijn vandaag de dag al talloze duurzame energiebronnen. Bovendien maakt men er veel meer gebruik van dan slechts een aantal jaren geleden het geval was. Ook op het niveau van de rijksoverheid. Steeds vaker is er namelijk aandacht voor de negatieve effecten op het milieu. Denk alleen al aan de herinvoering van de maximale rijsnelheid van 100 km per uur op de snelwegen overdag.
Al met al bestaan er tegenwoordig bijvoorbeeld de volgende duurzame energiebronnen:
- Windenergie: Windenergie is een belangrijk vorm van een duurzame energiebron. Zo staan er tegenwoordig meer en meer windmolens op land en in de zee. Ze wekken energie op doordat de wind waait. Aangezien de wind niet zomaar voor altijd ophoopt, biedt dit een oplossing voor de lange termijn. Bovendien zijn windmolens maar zeer beperkt vervuilend. Onder de streep hebben ze een enorm positief effect op het milieu.
- Zonne-energie: Voor zonne-energie geldt eigenlijk grotendeels hetzelfde. Zonnepanelen worden zo’n beetje ieder jaar weer efficiënter, mooier en goedkoper. Zodoende blijft ook de vraag verder toenemen. Innovaties qua zonnepanelen volgen elkaar erg snel op. Het lijkt er dan ook op dat uiteindelijk het overgrote gedeelte van de mensen en bedrijven met zonnepanelen gaat werken. Een groothandel zonnepanelen probeert hierop in te spelen door geïnteresseerden zoveel mogelijk van de relevante informatie te voorzien.
- Bio-energie: Dan is er ook nog bio-energie als een van de grote, bekende bronnen van duurzame energie. Bio-energie noemen we ook wel biomassa. Dit bestaat uit allerlei organische materialen. Voorbeelden hiervan zijn hout, plantaardige olie en mest. Door bepaalde vormen van biomassa te verbranden, is er sprake van energieopwekking. In de basis is dit een CO2-neutrale vorm van energie opwekken. De CO2-uitstoot die hierbij vrijkomt, nemen de planten of het bos al snel weer op. Er is sprake van een duurzame cyclus wanneer men dit actief nastreeft.
De toekomst van duurzame energie
Er zijn genoeg manieren om duurzaam energie op te wekken. Het lijkt echter een kwestie te zijn van innovatie om deze zo goedkoop en aantrekkelijk mogelijk te maken. Hoe meer we hiertoe in staat zijn, hoe groter de kans dat men duurzame energiebronnen gaat gebruiken. In het ideale scenario is er dus sprake van een stijgende lijn wat effectiviteit betreft.
Benieuwd naar wat er op dit moment al mogelijk is om duurzamer te leven? Een groothandel zoals ESTG houdt zich hier veelvuldig mee bezig. Zulke partijen maken het voor de gewone mens makkelijker om in aanraking te komen met duurzame maatregelen. Van omvormers en zonnepanelen tot laadpalen voor je elektrische auto.