Pellet korrels

Steeds meer mensen zijn naarstig op zoek naar goed brandstof voor in de open haard. Het wordt steeds meer duidelijk dat de meeste soorten brandstof minder goed voor het milieu zijn dan gedacht. Vandaag de dag is met name de duurzame pellet korrel ontzettend populair. Stoken op pellets worden dan ook steeds populairder. Maar waarom eigenlijk? Waarom zijn pellets veel duurzamer dan andere soorten brandstof? En wat zijn de voordelen hiervan?

Hoe stook je op pellets?

Hoewel de populariteit van pellets in een razend tempo toeneemt zijn er ook nog een heel aantal mensen die niet weten wat dit materiaal precies is. Want hoe stook je op pellets?

Dit kun je op verschillende manieren doen. De meest gebruikte methode is door de pellets in een speciale pelletkachel te laden. Het is echter ook mogelijk om ze in een traditionele open haard te gebruiken, maar dan moet je hiervoor wel een speciale korf gebruiken. Wil je op pellets stoken? Dan is het eerst goed om de nodige research te doen, dan weet je zeker dat je ze op de juiste manier stookt en behaal je gemakkelijk het hoogste rendement.

Waarom kiezen voor pellets korrels?

Stoken op pellets vraagt dus om nét een andere benadering dan wanneer je gewoon hout zou gebruiken. Maar waarom zou je al deze moeite doen? Simpel, stoken op pellets heeft namelijk ontzettend veel voordelen voor de gebruiker. Wij hebben de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

  • Pellets zijn in aanschaf veel voordeliger dan brandhout. Hierdoor kan je er meer aanschaffen tegen dezelfde prijs. Dit betekent dat je over een groot financieel voordeel beschikt. Daarnaast branden pellets ook nog eens niet zo snel op. Dit betekent dat je vaak maar één grote bestelling moet plaatsen per jaar en er dan weer een heel jaar tegenaan kan.
  • Het branden van pellet korrels is bovendien ook nog eens CO2 neutraal. Pellet korrels worden gemaakt van geperst zaagsel of afval. Er komen vrijwel geen schadelijke stoffen vrij tijdens het verbranden. Daarnaast hoeven er geen bomen gekapt te worden om de korrels te maken. Ze worden van restafval gemaakt, waardoor het milieu niet verder belast hoeft te worden. Hierdoor draag je je steentje bij aan het milieu en geniet je tegelijkertijd van een heerlijk warm en gezellig vuurtje.
  • De pelletkachel of open haard blijft altijd heel mooi schoon na gebruik. Er is sprake van een zeer efficiënte verbranding bij het gebruik van pellet korrels. Dit in tegenstelling tot het gebruik van echt hout. Hierbij blijven er altijd wel de nodige resten over. Pellets worden zo effectief verbrand, dat er nauwelijks asresten overblijven. Dat bespaart jou een hoop schoonmaakwerk en oogt ook gewoon veel prettiger.
  • Houtpellets zijn ook veel veiliger in combinatie met jonge kinderen en huisdieren. Bij haardhout is het altijd een beetje oppassen geblazen. Deze bevatten vaak een licht vochtgehalte waardoor het vuur kan gaan knetteren. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Doordat pellet korrels volledig van vocht worden ontdaan, knettert het vuur ook niet en creëer je een veiligere omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *