feiten en fabels over zonnepanelen

Veel mensen hebben een mening over zonnepanelen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het in Nederland niet zonnig genoeg is waardoor het rendement te laag is, ze niet betrouwbaar zijn en eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn. Maar wat is hier nu van waar? Lees in dit artikel wat feiten en wat fabels zijn op het gebied van zonnepanelen.

Het is in Nederland niet zonnig genoeg voor zonnepanelen

Wij Nederlanders klagen vaak over het weer, te veel regen en kou en te weinig zon. Er zijn dan ook veel mensen die denken dat het in Nederland niet zonnig genoeg is voor zonnepanelen. Zonne-energie is echter de meest gelijkmatig verdeelde energiebron op aarde. Zo lang het licht is, zijn zonnepanelen overal toepasbaar. Natuurlijk heb je in de Sahara een hoger rendement, maar in Nederland is er genoeg zon om zonne-energie rendabel te maken.

Zonnepanelen zijn lelijk en kosten veel ruimte

Als we een stuk woestijn van 250 km2 vol plaatsen met zonnepanelen, is er genoeg zonne-energie voor heel Europa. Het is natuurlijk zonde om deze prachtige zandduinen te verstoren, er is voldoende dakbedekking geschikt en beschikbaar om dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken. Op veel van deze daken, bijvoorbeeld bij flats, zijn de zonnepanelen zelfs niet eens zichtbaar, waardoor ze geen afbreuk doen op je uitzicht.

Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu

Het fabriceren van zonnepanelen kost veel energie, waardoor mensen vaak denken dat zonnepanelen eigenlijk helemaal niet goed zijn voor het milieu. Zonnepanelen wekken echter 100% schone energie op en voorzien in ongeveer de helft van je energiebehoefte. Zo bespaar je een hoop CO2 uitstoot en gebruik je minder fossiele energiebronnen, zoals olie en gas. Hierdoor verdienen de zonnepanelen de energie die nodig is om ze te maken, binnen 2 jaar terug.

Zonnepanelen hebben veel onderhoud nodig

Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Alleen in een droge en stoffige omgeving heeft het zin om je zonnepanelen schoon te maken. Hierbij volstaat het afspoelen met water al. In een omgeving waar het regent is dat niet eens nodig. Ook hebben zonnepanelen geen bewegende delen, waardoor ze vrijwel niet kapot gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *