Kies jij voor groene of grijze energie?

Ga jij binnenkort verhuizen, of ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Dan sta je op het punt om te kiezen tussen groene of grijze energie. Hieronder bespreken wij het verschil tussen groene en grijze energie, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Grijze vs. groene energie

Grijze energie is eigenlijk een vorm van elektriciteit die opgewekt is uit fossiele brandstoffen. Dit betekent dat grijze energie die opgewekt is uit fossiele brandstoffen erg belastend is voor het milieu. Niet alleen de energie is belastend, maar ook op de manier waarop het opgewekt wordt.

Groene energie is een duurzame vorm van elektriciteit die opgewekt is uit een natuurlijke bron, daarnaast zal deze bron nooit opgaan of eindigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biomassa, waterkracht en zon- en windenergie. Tijdens het opwekken en de productie van deze groene energie is er vrijwel geen sprake van uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen. Groene energie is dus een stuk duurzamer dan grijze energie.

Meerdere duurzame energiebronnen op een rij

Heb jij gekozen voor de duurzame groene energie? Dan is het goed om te weten dat er verschillende duurzame energiebronnen zijn. Hieronder staan een aantal verschillende energiebronnen opgesomd.

Zonne-energie

Zonne-energie is een vorm van opgewekte energie uit een natuurlijke bron. Het is dus een vorm van duurzame energie waar je verschillende voordelen van kunt ervaren. Je kunt namelijk zonnepanelen op jouw woning plaatsen waardoor de zonne-energie omgezet wordt in groene stroom. Hierdoor zal je enorm veel geld besparen. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Je kunt zonnepanelen vergelijken op gaslicht.com/zonnepanelen/zonnepanelen-vergelijken.

Windenergie

Windenergie is misschien wel een van de populairste manieren van het winnen van groene energie. Dit omdat een windmolenpark wel duizenden woningen kan voorzien van elektriciteit. De wind wordt opgewekt uit de lucht, ofwel de wind. De wind wordt omgezet in een bruikbare vorm van groene energie.

Biomassa

Ook wordt er groene energie opgewekt uit biomassa. Dit houdt in dat de er plantaardig materiaal wordt verbrand of vergast. Dit plantaardige materiaal kan bijvoorbeeld groente- of fruitafval zijn, of bijvoorbeeld afvalhout. Helaas is de energie die je uit deze biomassa haalt niet geheel duurzaam: er komen bij het verbranden van de biomassa nog wel schadelijke stoffen vrij.

Aardwarmte

Al laatste heb je ook groene energie die wordt opgewekt uit het midden van de aarde, namelijk aardwarmte. Midden in de aarde zit namelijk lava. Dit is natuurlijk erg warm. Men pompt honderden meters aan water in de aarde, zodat dit weer verwarmd wordt. Daarna pompt men het water weer terug naar het land. Op deze manier kunnen er miljoenen woningen voorzien van aardwarmte-energie.

Keuze maken

Ben jij helemaal enthousiast geworden over groene energie? Dan is het natuurlijk tijd om de juiste energieleverancier te kiezen die groene stroom aanbiedt. Het wordt aangeraden om een vergelijker te gebruiken via gaslicht.com/energievergelijken. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *