bespaartips voor de koelkast en vriezer

Ontdooi de vriezer als zich ijs heeft afgezet. Controleer ook de temperatuur: -18 ºC is een juiste bewaartemperatuur. Een koelkast en vriezer moet u regelmatig ontdooien om ijsgroei te voorkomen. IJsgroei is nadelig voor het energiegebruik. Behalve ontdooien is het ook goed om het rooster aan de achterkant van het apparaat regelmatig schoon te maken. Stof en vuil kunnen deze verstoppen, waardoor de compressor harder moet werken om warmte over te dragen aan de lucht.

Als u de beschikking heeft over een diepvriezer, kies dan voor een koelkast zonder vriesvak, deze is namelijk veel zuiniger.

Koop een koelkast op maat

Eentje die geschikt is voor de grootte van uw huishouden. Een vuistregel hierbij is: neem voor een eenpersoonshuishouden een koelkast van 100 liter en voeg vervolgens 50 liter per persoon toe. Hoe groter de koelkast hoe meer energie nodig is om hem te koelen.

  • Zet de koelkast uit als hij een tijd niet wordt gebruikt. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Zet de deur op een kier om schimmel te voorkomen.
  • Zet een vriezer in een niet te warme ruimte, niet in de zon en niet bij een warmtebron.
  • Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou van de ingevroren producten koelt de koelkast.
  • Zet gekoelde producten uit de winkel zo snel mogelijk in de koelkast.
  • Laat maaltijdresten afkoelen voor u ze in de koelkast doet.

Plaats uw koelkast op een koele plaats

Dus niet te dicht bij verwarming en fornuis of in de zon. Bij te hoge omgevingswarmte slaat hij vaker aan, wat tot 50% meer stroom kost. Borstel ook de condensor aan de achterzijde regelmatig schoon en houdt deze min. 10 cm van de muur af. Als de warmte die uw koelkast afgeeft makkelijk weg kan, verbruikt deze minder energie.

Zorg dat uw koelkastdeur goed sluit

Een slecht sluitende koelkastdeur ‘lekt’ energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.

Tijdens de warme zomermaanden worden de koelkast en diepvriezer vaker gebruikt. U kunt energie besparen door de deur van uw koelkast en vriezer zo kort mogelijk te openen. Voorzie ingevroren maaltijden van labels waarop de inhoud staat vermeld waardoor u het zoeken versnelt. Zet de koelkast of vriezer niet in de zon of naast een radiator maar op een koele plaats. Wanneer een koelkast naast een radiator staat, kan dit tot wel 50% extra stroomverbruik kosten. Let er ook goed op dat de deuren van de koelkast en vriezer goed gesloten zijn. Door de koelkast en vriezer waterpas te zetten, zorgt u voor een optimale werking en minimaal energieverbruik.

Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. De kou die vrijkomt wordt namelijk gebruikt voor de koeling, zodat uw koelkast minder stroom nodig heeft om op temperatuur te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *