centrale verwarming

Besparen op verwarming is eenvoudig en vergroot het comfort in uw woning. Zet bijvoorbeeld de thermostaat overdag één graad lager, dit bespaart meteen 7 procent op uw jaarverbruik. En u kunt ook besparen als u de kamerthermostaat een uur voor vertrek of slapen gaan, instelt op dertien tot vijftien graden. Is uw huis gebouwd na 1994? Dan is het efficiënter de thermostaat ‘s nachts op dezelfde temperatuur te houden. Nieuwere huizen zijn namelijk zeer goed geïsoleerd en hebben vaak efficiënte vloer- of wandverwarming.

Men kan ook de waakvlam van de cv-ketel uitzetten in de zomer en als u langer dan vijf dagen van huis bent. Dat bespaart ongeveer negentig kubieke meter gas.

Besparen op warm water doet u in de eerste plaats door elke dag een minuutje korter te douchen. Een bad overslaan en in plaats daarvan douchen, bespaart elke keer veertig tot zeventig liter warm water. Een waterbesparende douchekop bespaart zo’n 45 m3 aan gas.

Gebruik een klokthermostaat

Met een Digitale thermostaat kunt u de instelling van uw verwarming optimaal en energiezuinig afstemmen op uw dagindeling, weekends en vakanties. Met het ingaan van zomer- en wintertijd zul je ook de tijd van je klokthermostaat aan moeten passen. Het is tenslotte zonde van de energie als je verwarming aanslaat terwijl deze niet benut wordt en het buiten langer licht is.

Ontlucht uw radiatoren

Wanneer een radiator niet over de hele oppervlakte warm wordt, kan het zijn dat er lucht in zit. Ook als uw radiator ruist of andere geluiden maakt, zit er lucht in de leidingen. Hierdoor wordt de warmte niet optimaal benut.

Verwarm geleidelijk

Zet uw verwarming niet op de hoogste stand om snel uw huis op temperatuur te brengen. Geleidelijk verwarmen kost veel
minder energie. De meeste digitale thermostaten ondersteunen een Optimale Start Controle om geleidelijk te verwarmen tot aan de gewenste temperatuur. Gebruik deze functie en 30 tot 60 minuten is een goede waarde binnen welk tijdsbestek de woning geleidelijk opgewarmd word.

Droge lucht verwarmen kost minder energie

Door iedere dag 15 minuten enkele ramen open te zetten (wel met de verwarming uit!), haalt u koude en droge lucht in huis, die beter te verwarmen is. Dit scheelt al snel 5 tot 6 m3 aardgas per jaar. Bovendien creëert u zo een gezond klimaat in huis.

Schakel een uur eerder op de nachtstand

Geniet voor het slapen gaan van de warmte die nog in de kamer hangt en schakel een 1 uur eerder op de nachtstand.

Gordijnen

In de winter kunnen de gordijnen ‘s avonds dicht als het is buiten toch donker is. Hang ze het liefst achter de radiator, of tot op de vensterbank zodat ze geen warmte tegenhouden. Er gaat veel warmte verloren via ramen, vooral bij enkel glas. Door gordijnen te sluiten, houdt u meer warmte binnen.

Thermostatische radiatorkranen

Met het waterzijdig inregelen van de cv-installatie zorgt u ervoor dat ruimtes die veel warmte vragen het ook krijgen en ruimtes die niet warm hoeven te zijn, geen of niet veel warmte krijgen. In combinatie met het aanleggen van radiatorkranen kan dit een besparing van tussen 0 en 30% opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *