Besparen

De winter staat weer voor de deur. En doordat we mede door de coronacrisis deze winter hoogstwaarschijnlijk vaak aan huis gebonden zullen zijn, betekent dit ook dat de kans groot is dat de gasrekening stijgt. Wellicht heb je zelfs nu al gemerkt dat je de thermostaat sneller omhoog draait. Ben jij op zoek naar extra winst op je gasrekening deze winter? Maar heb je geen idee wat je naast isolatie verder nog kunt doen om gas te besparen en het wooncomfort te behouden? Maak dan gebruik van de volgende 3 tips.

1.     Investeer in een slimme thermostaat

Steeds meer mensen kiezen vandaag de dag voor een slimme thermostaat. Dit is een thermostaat die zelf de temperatuur regelt op basis van enkele inzichten die jij hem hebt gegeven. Als de thermostaat bijvoorbeeld weet dat jij iedere dag van 12 tot 3 weg bent, dan zal hij op dat moment de temperatuur in huis laten dalen. Hierdoor stook je nooit meer dan nodig. Toch zijn er ook mensen die beweren dat handmatig aanpassen een nog grotere besparing oplevert. Het ene moment zal je immers meer verlangen naar warmte dan het andere moment.

Wil je de thermostaat handmatig bedienen? Bedenk dan eerst goed wat de ideale temperatuur voor in huis is. Uit onderzoek blijkt dat deze tussen de 19 en 21 graden ligt. Misschien lijkt 19 graden koud, maar als je druk in huis bezig bent zal je hier weinig van merken. Bovendien kan je jezelf ook aanleren om op andere manieren warmte te verkrijgen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een dik vest, een plaid, warme happy socks of het branden van kaarsjes. Zodra je lichaam eenmaal gewend is, zal je merken dat je veel productiever bent bij een lagere temperatuur. Genoeg redenen dus om die thermostaat enkele graden omlaag te draaien.

2.     Ventileer op een later tijdstip

Iedereen weet dat het van belang is om voldoende te ventileren. Toch is dit in de winter vaak lastiger dan in de zomer. Je wilt immers niet al te veel koude lucht naar binnen laten. Bepaal daarom zorgvuldig het tijdstip waarop je de ramen opent. Doe dit bij voorkeur rond het middaguur. Dan is de temperatuur het hoogst. Ventileer bovendien maar kort. Het huis is binnen no-time doorgelucht. Even snel de ramen tegen elkaar open en na een half uur weer sluiten. Vergeet ze ook vooral niet weer te sluiten, want anders zal de verwarming nog harder moeten werken om het huis warm te houden. Zonde van je gasrekening.

3.     Maak slim gebruik van gordijnen

Gordijnen zijn je beste vriend in de koude wintermaanden. Ze isoleren, bieden warmte én natuurlijk een gezellige uitstraling. Maak dan ook handig gebruik van deze gordijnen. Hierbij is het met name van belang dat je de gordijnen sluit zodra het donker wordt. Hierdoor worden de zwakste muren en ramen beschermd en zal vrieskou niet zo snel doorgelaten worden. In de ochtend geldt het tegenovergestelde. Open de gordijnen en probeer zoveel mogelijk zonlicht in huis te halen. Warmte uit zonkracht is gratis. Vooral bij ramen op het zuiden kan dit de temperatuur in huis al gauw enkele graden verhogen. Daar is helemaal niets voor nodig. Verwarming omlaag en gordijnen open!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *