Auto laden met zelf opgewekte stroom

Steeds meer mensen rijden tegenwoordig elektrisch. En dat is goed nieuws voor het milieu. Elektrische auto’s stoten namelijk weinig vervuilende stoffen uit en elektriciteit kan voor een groot deel natuurlijk worden geproduceerd. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een laadpaal buitenshuis te gebruiken, maar dan ben je vaak nog relatief veel geld kwijt en de herkomst van de stroom is niet duidelijk. Een laadpaal thuis is verreweg de goedkoopste manier om je auto op te laden. Er is echter een manier waarop dit nóg goedkoper kan.

Om nog goedkoper uit te zijn, kun je er voor kiezen om je auto op te laden van de opbrengst van jouw eigen zonnepanelen. Hierdoor beschik je eigenlijk over twee voordelen. Allereerst is het een stuk beter voor het milieu en weet je zeker wat de herkomst van de stroom is. Daarnaast ben je ook nog eens veel goedkoper uit, omdat je praktisch gratis kunt laden. Beter kan bijna niet!

 Zonnepanelen worden steeds goedkoper

Twijfel je al jaren om zonnepanelen aan te schaffen? Maar houdt de prijs je steeds tegen? Dan is juist nu het moment om toch de knoop door te hakken. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren namelijk steeds voordeliger geworden. De vraag naar zonnepanelen stijgt, zo ook het aanbod. Bovendien wil de overheid dat het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker wordt. Daardoor zien we langzaam de prijs dalen. Een laadpaal met zonnepanelen combineren is dan ook juist nu nóg voordeliger.

Daarnaast heeft het opladen van de auto door het gebruik van zonnepanelen nog een groot voordeel. Het geld wat je uitspaart om auto te kunnen rijden, zorgt er namelijk ook voor dat je de aanschaf van de zonnepanelen sneller zult terugverdienen. Gebruik je de auto zakelijk? Dan is het vaak ook mogelijk om voor interessante subsidies in aanmerking te komen wanneer je zonnepanelen extra laat plaatsen. Deze kunnen dan namelijk ook zakelijk worden aangeschaft.

Speciaal systeem om elektriciteit om te vormen

Het is wel belangrijk om te beseffen dat de elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen niet direct kan worden gebruikt om de auto op te laden. Normaliter moeten deze eerst worden omgevormd in wisselstroom. Gelukkig hebben de meeste makers van laadpalen hier tegenwoordig wel over nagedacht. Zeker omdat steeds meer mensen laadpalen combineren met zonnepanelen. Daarom zijn er nu speciale omvormers die het mogelijk maken om het voertuig vanaf de panelen direct op te laden. Met een dergelijke omvormer is het niet meer nodig om het stroomnet in te schakelen als tussenstap. Je tapt direct zelf opgewekte elektriciteit af.

Nog een groot voordeel van een dergelijke omvormer. Deze kan namelijk twee verschillende kanten op werken. Het kan zowel elektriciteit vanaf de panelen naar het voertuig leiden als de batterij gebruiken om het huis zelf van elektriciteit te voorzien. Bij een overdaad aan elektriciteit kan je de stroom dan ook nog eens heel goed in huis gebruiken. Wel zo prettig. Daarnaast bestaat ook de optie om stroom terug te leveren aan het stroomnet. Dit levert weer een flinke besparing op de lange termijn op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *