kernenergie dieren

We houden de berichtgeving over kernenergie al jarenlang zorgvuldig in de gaten. Meestal behandelen we onderwerpen die gaan over de mens en onze toekomst. Vandaag kijken we ook naar welke bedreiging kernenergie eigenlijk vormt voor dieren. We weten allemaal dat kerncentrales onnodige gevaren met zich meebrengen. Daarnaast scheiden ze ook nog eens zeer gevaarlijk materiaal af. Ondanks dat we al jaren pleiten voor een groenere aanpak, blijft kernenergie populair in veel landen. De verwachting is echter dat deze energie geen stand houdt in de toekomst. Waarom zouden we dan ook niet vandaag al een stap in de goede richting zetten? Niet alleen voor onze toekomt, maar ook voor die van onze dieren.

Wat zijn de gevaren voor onze (huis)dieren?

Op het ene moment ben je nog druk bezig met het volgen van een online puppycursus, op het andere moment ben je je aan het inlezen over de gevaren van kernenergie voor jouw geliefde pup. Dat is toch best raar. Aan de ene kant verwachten we dat onze dieren een goede toekomst hebben en daar bereiden we ons ook op voor (welk voer moet ik kopen, welke dingen kan ik ondernemen om zijn levensverwachting te verlengen? Wat kost een puppy cursus? Is dit de juiste manier van trainen?) en aan de andere kant zijn we bang voor diezelfde toekomst. Wat zijn nu eigenlijk de gevaren voor onze (huis)dieren?

kernenergie hond

Het grootste nadeel van kernenergie is radioactief afval. Radioactief afval wordt niet alleen geproduceerd in kerncentrales, maar ook door ziekenhuizen en laboratoria. Radioactieve stoffen beschikken over straling. Of deze echt gevaarlijk is voor mens en/of dier hangt af aan de dosis (hoeveelheid). Waar een kleine dosis bijna geen schade kan aanrichten, kan een grote dosis juist enorme schade aanbrengen.

Mensen en dieren zullen op korte termijn niet reageren op een bepaalde hoeveelheid straling. Als de straling echter genoeg van je DNA beschadigd, kan dit zorgen voor slechte cellen in het lichaam. Deze kunnen zich vormen tot kwaadaardige kankercellen of kunnen het DNA zo veranderen dat het nageslacht afwijkingen gaat vertonen. Als een lichaam opeens aan een gigantische dosis wordt blootgesteld, zal deze reageren met brandwonden en misselijkheid. Dit zijn enkel de reacties van het lichaam op korte termijn.

Wat betekent dit voor onze (huis)dieren?

Net als bij de mens zijn er geen mogelijkheden om het DNA nog te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan de nucleaire aanval op Hiroshima en Nagasaki. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar hier zie je wat een hoge dosis straling met een lichaam doet. Heel veel mensen zijn later nog overleden aan tumoren of hebben kinderen met bijzondere afwijkingen op de wereld gezet. Ook waren er veel vrouwen die onvruchtbaar werden verklaard na de aanval. Bij dieren kan je een soortgelijke reactie verwachten. Als het DNA zo erg beschadigd wordt dat het maken van nageslacht niet meer mogelijk is, zal dit betekenen dat er enorm veel dieren zullen uitsterven. Genoeg redenen dus om ons nog meer in te zetten voor groene energie. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze dieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *