Een aanvullende verzekering is in sommige gevallen handig, en in sommige gevallen overbodig. Er zijn ook veel verschillende soorten aanvullende zorgverzekeringen dus het is aan te raden om je hier vooraf goed in te verdiepen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dat dit artikel. Hierin leggen we de verschillen tussen aanvullende verzekeringen uit en wanneer het zin heeft om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Waarvoor kun je aanvullend verzekeren?
Er zijn verschillende dingen waar jij je aanvullend voor kunt verzekeren. Dit zijn: orthodontie, fysiotherapie, de tandarts, vaccinaties, lenzen en brillen, alternatieve geneeswijzen, medische hulp in het buitenland en kraamzorg en bevalling. Je kunt je voor een of meer dingen aanvullend verzekeren, maar meestal doe je dit voor meerdere dingen tegelijk. Je kunt via Vergelijkdezorgverzekeringen.nl verschillende aanvullende verzekeringen met elkaar vergelijken op prijs en dekking.
Wanneer kies je wel voor een aanvullende verzekering?
Het is verstandig om voor een aanvullende verzekering te kiezen wanneer je verwacht extra zorg nodig te hebben en dit niet gedekt wordt door jouw basisverzekering. Je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering te kiezen. Dit in tegenstelling tot de basisverzekering: dit is voor iedere inwoner in Nederland verplicht. Je kunt tevens kiezen om naar een andere zorgverzekeraar te gaan voor jouw aanvullende zorgverzekering. Dit hoeft namelijk niet dezelfde verzekeraar te zijn als waar jij jouw basisverzekering hebt afgesloten.
Wanneer kies je niet voor een aanvullende verzekering?
Heb je weinig tot geen zorg nodig, dan is het niet verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Feitelijk gezien wordt alle basiszorg via de basisverzekering vergoed. Sluit je dan nog een aanvullende verzekering af, dan ben je in feite oververzekerd voor zorg waar je geen gebruik van gaat maken. Bovendien betaal je vaak meer premie voor een aanvullende verzekering, dan wat het totaalbedrag is wat je vergoed krijgt vanuit jouw verzekeraar. Maak je er dus wel gebruik van, dan zijn de kosten voor de premie uiteindelijk alsnog hoger, dan wanneer je de kosten zelf betaald zou hebben.
Bedenk daarom goed hoe veel zorg jij nu eigenlijk nodig hebt en besluit op basis daarvan of een aanvullende verzekering aantrekkelijk is voor jou.