Zelf opwekken van energie kan gemakkelijk door gebruik te maken van de zon, de wind, omgevings-warmte en met (bio-)gas. Als u zelf duurzame stroom opwekt komt u bij diverse energieleveranciers in aanmerking voor een extra korting. Indien mensen zelf duurzame energie opwekken kan men de zelf opgewekte stroom terugleveren.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Met slechts een paar panelen op uw dak kunt u direct (deels) in uw eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. U kunt hiermee aanzienlijk op uw energienota besparen, afhankelijk van uw installatie. Zonne energie is milieuvriendelijk, omdat bij de opwekking geen CO2 vrijkomt en draagt u bij aan een schoner milieu.
Zonneboilers
Een zonneboiler (of zonnecollector) gebruikt de zon om water te verwarmen. Meestal wordt een zonneboiler gebruikt om douche en kraanwater te verwarmen, maar u kunt het systeem ook op uw centrale verwarming aansluiten. Met een zonneboiler stookt een huishouden bijna de helft minder aardgas voor water verwarming.
Windmolens
Kleine windturbines, zijn windturbines met een vermogen tot 20 KW met een diameter onder de 10 meter. Ze kunnen daardoor geplaatst worden op woningen, kantoorgebouwen. Kleine windturbines leveren elektriciteit die op dat moment zelf kunt gebruiken, of terug kunt leveren aan het net.
Warmtepomp
Ook als het buiten kouder is dan binnen, dan kunt u de energie van buiten gebruiken om uw huis te verwarmen. U ontrekt dan de warmte uit de buitenlucht en pompt die warmte naar binnen. En omdat de buitenlucht gratis is hoeft u daar niet voor te betalen. In de zomer kunt u een warmtepomp gebruiken om de uw woning te koelen. De overheid geeft subsidie op warmtepompen.
Micro-wkk
Een micro-wkk is de nieuwste techniek om warm water te maken voor uw verwarming en warm tapwater. In tegenstelling tot geisers en Hr-ketels, is een micro-wkk niet ontworpen om zo efficiënt mogelijk warmte te produceren maar om stroom op te wekken op het moment dat u warm water nodig heeft. De restwarmte die bij de stroomproductie vrij komt is genoeg om aan uw warmtevraag te voldoen. Op het moment dat u warmte nodig heeft, begint de micro-wkk stroom op te wekken door gas te verbranden. De restwarmte wordt nu door u gebruikt. De opgewekte stroom kunt u direct zelf gebruiken, of via het net terugleveren. De overheid geeft subsidie op een micro-wkk.
Subsidies
Naast de landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen, geven sommige lokale overheden zelf ook subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Op Energie Subsidie Wijzer vindt u alle lokale subsidies.