Duurzaam leven wordt steeds meer belangrijker in de Nederlandse gezinnen. Dit zien we niet alleen terug in de talloze energiebesparende tips die worden opgevolgd, maar ook in het recyclen van materialen. We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat we onze natuurlijke grondstoffen niet langer meer mogen uitputten. Daarom worden meubels tegenwoordig vaak gerecycled. Wanneer je gebruik maakt van tweedehands meubels, help je het milieu een handje en bespaar je ook nog eens een hoop geld. Ben je onwijs handig en draai je je hand niet om voor het maken van een nieuw meubelstuk? Dan kan je nog een stapje verder gaan en duurzaam jouw eigen meubels maken. Maar hoe pak je dat aan en voor welk materiaal kies je dan?
Kies voor duurzaam hout
Wanneer je op zoek bent naar geschikte materialen om jouw meubels mee te maken, zal hout verreweg de meest geschikte keuze zijn. Hout wordt doorgaans beschouwd als een zeer milieuvriendelijk materiaal, zolang deze zorgvuldig wordt uitgekozen en tropische bossen niet onnodig onder druk komen te staan. Duurzame houtsoorten worden verkregen uit verantwoord beheerde bossen die hun steentje bijdragen aan de vermindering van het broeikaseffect. Dit geldt echter niet voor alle bossen. Wacht dan ook met de aankoop van nieuwe elektrische cirkelzagen en bekijk eerst of je over het juiste materiaal beschikt. Zo weet je zeker dat je over het juiste hout beschikt:
- Kies wanneer mogelijk voor gerecycled (tweedehands) hout. Zelfs wanneer deze niet op een duurzame manier is verkregen, kan het hout zo een tweede leven beginnen bij een nieuwe eigenaar. Hierdoor worden de grondstoffen niet onnodig verder uitgeput.
- Let op de keurmerken voor duurzaam hout. Wanneer het hout over een FSC of PEC keurmerk beschikt, kan je er vanuit gaan dat deze goed zijn.
- Heb je zelf nog een stapel afgedankt hout liggen? Breng deze dan niet zomaar naar de vuilstort, maar geef ze weg of breng ze naar een kringloopwinkel of een winkel voor tweedehands bouwmaterialen.
- Kies voor een houtsoort met een lange levensduur. Hierbij geldt niet alleen dat het houtsoort lang mee moet gaan, maar dat ook de constructie degelijk genoeg is om lange tijd te bestaan.
Kenmerken van duurzaam hout
De milieugevolgen van houtkap zijn niet te overzien. Jaarlijks worden bossen beschadigd, vruchtbare grond weggespoeld en sterven diersoorten uit door onbeschermde houtkap. Daarnaast helpen zij de klimaatverandering tegen te gaan. De bomen die omgekapt worden speelden immers een grote rol in het produceren van CO2. Gelukkig bestaat er ook houtkap waarbij er nagedacht wordt over een verantwoordelijke productie. Deze kennen de volgende kenmerken:
- Schoon (afval)hout wordt gescheiden en weggebracht voor een recycle proces. Daarbij dienen ze vaak als brandstof voor elektriciteitscentrales. Een duurzame grondstof waarmee zorgvuldig elektriciteit kan worden opgewekt.
- Behandeld hout wordt op de juiste manier afgevoerd. Zo kunnen schadelijke stoffen niet opgenomen worden in de lucht of op vruchtbare grond worden uitgestort. Hiermee worden de gevolgen voor het milieu zo veel mogelijk beperkt.
Wanneer je kiest voor duurzaam hout is het wel belangrijk om te weten welk soort je kunt gebruiken. Binnenshuis is vrijwel iedere houtsoort geschikt. Kies bijvoorbeeld voor grenen, vocht, essen of beuken. Buitenshuis zijn sterke en vochtbestendige houtsoorten nodig. Denk bijvoorbeeld aan tropische houtsoorten.