Welke energie is het duurzaamst

Duurzaam leven is nog nooit zo belangrijk geweest. De overheid zinspeelt al jaren op de noodzaak om energiebewuster te leven. We zijn allemaal op de hoogte van hun plannen om Nederland in 2050 CO2 neutraal te maken. Over slechts één jaar mogen op gas gestookte cv-ketels niet meer verkocht worden. Nieuwbouwwoningen worden inmiddels gebouwd zonder gasaansluiting. Er hangt verandering in de lucht. Maar wat betekent dit voor de gemiddelde Nederlandse burger? Hoe kunnen wij gebruik maken van duurzame energie? Is het noodzakelijk om zelfvoorzienend te worden of kan je ook terecht bij je huidige energieleverancier? In dit artikel leggen we uit hoe je gebruik kunt maken van duurzame energie en welke energie het duurzaamst is.

Welke soorten duurzame energie zijn er?

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens maakt nog steeds gebruik van ‘grijze’ energie. Energie die opgewekt wordt door fossiele grondstoffen, grondstoffen die steeds verder uitgeput raken en het milieu verstoren. Gelukkig zien we wel verandering op de energiemarkt. Steeds meer energieleveranciers zijn overtuigd van de toekomst in groene energie. De vraag naar duurzame energie stijgt en dat zorgt er voor dat het aanbod ook flink groeit. Maar wat verstaan we precies onder duurzame energie?

Duurzame energie is een verzamelnaam van alle energie die opgewekt wordt zonder het milieu en de toekomst van volgende generaties te schaden. Ze worden opgewekt door natuurlijke middelen, middelen waar de mens altijd over zou beschikken en die niet uitgeput kunnen raken. Denk hierbij vooral aan zonne-energie, windenergie en aardwarmte.

groene energie ervaringen.v2 Zelfvoorzienend

Steeds meer mensen gaan over op zelfvoorzienende middelen om energie op te wekken. Zo pronken er steeds meer zonnepanelen op de Nederlandse woningen. Maar betekent de huidige energietransitie dan ook echt dat je geheel zelfvoorzienend moet leven? Dat gelukkig niet. Het betekent wel dat energiebedrijven naar een andere aanpak moeten zoeken. Zij moeten bij andere plekken energie inkopen. Je kunt alvast een steentje bijdragen door te kiezen voor een groene energiemaatschappij. Vaak maken mensen de beslissing om direct de goedkoopste energieleverancier uit te zoeken, maar ben je ook op de hoogte van waar deze energie wordt ingekocht? Als deze nog steeds bij milieuvervuilende bronnen wordt gehaald, is de kans groot dat de energieprijzen de komende jaren flink zullen stijgen. Uiteindelijk ben je dan helemaal niet zo goedkoop uit. Bovendien kan je nu al je steentje bijdragen aan het milieu door te kiezen voor een groene energiemaatschappij. Groen betekent niet direct duur, laten we dat voorop stellen.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de energie bij een energiebedrijf vandaan te halen en de rest zelf op te wekken. Dit kan door middel van zonnepanelen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Hou wel in je achterhoofd dat dit geen goedkope oplossing is. Je moet veel geld investeren om zelfvoorzienend te worden. Dit betaalt zich op de lange termijn wel degelijk terug, maar je zal wel eerst flink in de geldbuidel moeten grijpen. Die mogelijkheid is niet voor iedereen weggelegd. Kiezen voor een groene energieleveranciers is dan ook een prima alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *