je huis isoleren

Nederlandse huishoudens zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om duurzamer te leven. Dit betekent onder meer, dat zij het energieverbruik in huis terug proberen te dringen. Enerzijds door te investeren in duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen, en anderzijds door de isolatie van hun woning te verbeteren. U kunt er hierbij voor kiezen om bijvoorbeeld een extra isolatielaag tussen uw muren te laten aanbrengen. Ook is het populair om uw dak van een betere isolatie te voorzien. Warmte stijgt immers op, waardoor een groot deel van de warmte uw woning via het dak verlaat. In dit artikel vertelt een ervaren dakdekker u meer over de mogelijkheden om de dakisolatie te verbeteren.

Wist u dat de investering in een verbetering van de isolatie rond uw dak niet alleen zorgt voor een lager energieverbruik? Ook zal dit de isolatiewaarde van uw woning verbeteren, waardoor u een woning op termijn voor meer zou kunnen verkopen. Op deze manier verdient u de investering in een verbetering van uw dakisolatie al snel weer terug.

Reflecterende platen onder uw dak laten plaatsen

Een van de mogelijkheden om de isolatie van uw dak te verbeteren, is door te kijken naar de binnenzijde van uw dak. Tussen de dakbedekking en dakconstructie zit doorgaans al een dikke laag met isolatiemateriaal. U kunt deze laag verbeteren, door hier reflecterende platen tegenaan te monteren. De reflectie zorgt ervoor dat een deel van de warmte teruggekaatst wordt in uw woning. Het is vrijwel in geen geval mogelijk om de warmte helemaal niet te laten ontsnappen. In ieder dak zitten bijvoorbeeld kleine kieren of tochtgaatjes. Daarbij heeft u op de zolderkamer wellicht ramen, waarlangs de warmte kan ontsnappen.

In plaats van warmte reflecterende platen, zou u ook voor een verdikking van de bestaande isolatielaag kunnen kiezen. Dit kan de ruimte echter onnodig verkleinen en is vaak lastiger, dan het monteren van isolatieplaten.

Een groene dakbedekking op uw dak laten plaatsen

Naast de mogelijkheid om naar de binnenzijde van uw dak te kijken, kunt u ook aan de buitenzijde voor verbeteringen zorgen. Heeft u bijvoorbeeld al eens overwogen om een groene dakbedekking te laten plaatsen? Een groen dak is een van de trends uit de afgelopen jaren. Met name in de grote steden worden bijvoorbeeld appartementencomplexen of winkelpanden vaker van een groen dak voorzien. Bij een groen dak wordt uw dak bekleed met verschillende soorten grassen en mossen. De wortels van deze grassen en mossen houden de warmte veel beter vast dan een bitumen dakbedekking zou doen.

Daarbij zorgt een groen dak er in de zomermaanden voor, dat uw woning veel koeler zal zijn dan met een bitumen dakbedekking. De zwarte kleur van het bitumen neemt immers veel warmte op, als de zon hier vol op schijnt in de zomer. Het groen op uw dak hoeft nauwelijks onderhouden te worden, omdat het in de herfst al voldoende vocht krijgt. Daarbij worden er plantjes gebruikt, die bijzonder weinig vocht nodig hebben om te kunnen overleven. Vergelijk het met het helmgras wat in de duinen gebruikt wordt.

groen dakdekking

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *