gezond wonen

Ken je dat gevoel als je naar buiten loopt en je ademt de heerlijk frisse buitenlucht in? Een ware verademing. Toch brengen we het grootste deel van ons leven binnen door en willen we dat deze binnenlucht minstens net zo gezond en fris is als de lucht van de buitenwereld. In veel woningen is dit niet het geval. Lees hier hoe je je woning gezond houdt.

Schaadt je woning jouw gezondheid?

Je komt thuis na een lange werkdag en ploft op de bank voor een avondje ontspanning. Je voelt je veilig en comfortabel, maar sta je wel eens stil bij de lucht die je inademt? De lucht in huis is gemiddeld 5 tot 7 keer zo vervuild als de buitenlucht. Een ongezond binnenklimaat draagt bij aan kwaaltjes als allergieën, hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen, maar is minstens net zo belangrijk voor het onderhouden van je woning en kan vochtproblemen voorkomen.

Voorzie je woning van schone lucht

De belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je woning te ventileren is direct een makkelijke: ventileren. Onze huizen zijn tegenwoordig steeds comfortabeler en milieuvriendelijker dankzij de verbeterde isolatie, maar dit betekent ook dat er geen automatische luchtverversing meer plaatsvindt. Juist het verversen van de lucht houdt onze woning gezond. Dag in dag uit produceren wij continu vocht.

Dit doen we door simpele en alledaagse dingen, zoals het uitademen van lucht, de warme douche die je neemt en het lekkere avondmaal dat je aan het koken bent. Wanneer deze vochtige lucht niet weg kan is dit schadelijk voor je gezondheid én voor je huis. Zo creëer je vervelende situaties, zoals schimmelvorming en ongedierte die steeds vaker op bezoek komen.

De oplossing is gelukkig simpel: voorzie je woning van constante ventilatie. Helaas, af en toe een raam openzetten is niet voldoende. De lucht moet constant worden ververst. Dit kun je het beste doen door de ventilatieroosters in je ramen altijd open te laten staan, ook in de wintermaanden. Ontbreken de ventilatieroosters in jouw huis en worden je ramen ondertussen ook een jaartje ouder?

Overweeg dan om nieuwe kozijnen te kopen. Nieuwe kozijnen zijn stuk voor stuk voorzien van de hoogste isolatiewaarde én met kozijnen op maat kun je je ramen zonder moeite laten voorzien van ingebouwde ventilatieroosters in iedere ruimte. Bang dat deze ventilatie bijdraagt aan energieverspilling? Geen zorgen, vochtige lucht is een stuk moeilijker te verwarmen. Met schone lucht in je woning hoeft je verwarming dus minder hard te werken.

Zijn jouw schoonmaakmiddelen de boosdoener?

Iedere dag komen we in aanraking met talloze producten en objecten. Sta je er wel eens bij stil hoe deze alledaagse dingen jouw gezondheid beïnvloeden? Kijk eens naar de volgende situaties:

  • Denk je dat je de enige bent die ‘s nachts in jouw bed slaapt? Think again, jouw bed is een broeiplaats voor huisstofmijt. Het volledig voorkomen van huisstofmijt is een onmogelijke taak, maar je kunt deze beestjes wel zoveel mogelijk weren door je slaapkamer goed te ventileren, je beddengoed regelmatig te verschonen en je beddengoed overdag open te slaan om te luchten. Heb je veel last van huisstofmijt? Kies dan voor hypoallergeen beddengoed.
  • Je huis houd je het liefst lekker schoon. Maar hoe ‘schoon’ zijn jouw schoonmaakmiddelen? Veel van deze middelen bevatten schadelijke chemicaliën. Zorg dus altijd dat je je woning goed lucht tijdens het schoonmaken en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en/of minder giftige middelen, zoals soda, azijn, zout en zeep.
  • Wil je je woning niet alleen gezonder, maar ook sfeervoller maken? Voeg dan planten toe aan je interieur. Dit staat niet alleen gezellig, maar planten dragen ook bij aan een goede luchtvochtigheid en hebben een luchtzuiverende werking.

Verminder de straling

We bevinden ons middenin het digitale tijdperk en onze woningen zijn dan ook voorzien van talloze elektrische apparaten. Helaas brengen deze apparaten de nodige hoeveelheid elektromagnetische straling met zich mee, die gezondheidsklachten als hoofdpijn en moeheid kunnen veroorzaken. Zet overbodige elektrische apparaten uit om deze straling zoveel mogelijk te beperken. Ook door je telefoon niet te dicht bij je te dragen, en bijvoorbeeld niet naast je kussen of op je nachtkastje te leggen tijdens het slapen, zorg je dat deze zo min mogelijk schade toebrengt aan je gezondheid.

De inspiratie van dit artikel komt van “woonaanrader.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *