concurrentiebeding zonnepanelen

De verkoop van zonnepanelen wordt steeds populairder in Nederland. Hierdoor zijn er dan ook tientallen verschillende leveranciers bekend. Allemaal met hun eigen ideeën, visies en materiaalgebruik. Hierdoor wordt concurrentiebeding steeds meer een belangrijk onderwerp in de wereld van deze leveranciers. Is het belangrijk om opgedane kennis te waarborgen en is het mogelijk om werknemers een concurrentiebeding te laten ondertekenen? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je bij vragen over een concurrentiebeding altijd beter een professional in kan schakelen. Je kan hierbij denken aan een adviseur of een advocaat. Bij een advocaat is het wel aan te raden om eerst de advocaten te vergelijken, elke advocaat is namelijk weer gespecialiseerd in een ander rechtsgebied. Een concurrentiebeding kan worden opgenomen in de arbeidsvoorwaarden als er sprake is van kennis die, mocht deze worden vrijgegeven aan een concurrerende partij, schade kan opleveren voor het bedrijf.

Mag een concurrentiebeding worden gesloten bij leveranciers van zonnepanelen?

Het is zeer goed mogelijk dat er in een bedrijf voor zonnepanelen gespeeld wordt met bepaalde theorieën om tot een beter product te komen. Zeker als deze informatie nog niet in handen is van de concurrerende partijen zal het enorm veel schade opleveren voor het bedrijf als dit uitlekt. Werknemers die over deze kennis beschikken kunnen dan ook een concurrentiebeding worden opgelegd, zodat zij de kennis niet kunnen verspreiden als ze besluiten ontslag te nemen. Toch is een concurrentiebeding in dit wereldje erg lastig. Er zijn mensen die specifiek gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van zonnepanelen en zij kunnen niet zomaar in elk gebied aan de slag. Als zij door een concurrentiebeding belemmerd worden in het zoeken naar werk, zal deze nietig verklaard kunnen worden door een kantonrechter. Het concurrentiebeding mag de arbeidsmarkt namelijk niet benadelen.

Welke beperkingen kunnen worden opgelegd?

Een concurrentiebeding moet altijd erg specifiek worden omschreven. Bij slechts een klein foutje kan de kantonrechter deze namelijk al nietig verklaren. Het is dan ook belangrijk dat alle specifieke beperkingen goed omschreven worden en dat de persoonlijke gegevens helemaal kloppen. De volgende beperkingen kunnen worden opgelegd in een concurrentiebeding:

  • Het tijdsbestek waarin je niet bij een concurrerende partij mag werken.
  • Het verbieden van dezelfde werkzaamheden bij een concurrerende werkgever
  • Een verbod voor een bepaald gebied om je oude werkplek. Kortom je mag niet werken in een opgelegde straal binnen de oude werkgever.
  • Je mag niet werken bij een directe concurrent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *