Kernenergie zorgt voor hogere energiekosten

Onlangs vroeg cabaretier Arjan Lubach aandacht voor kernenergie. Waarom? Omdat kernenergie volgens Lubach een interessante manier is om stroom op te wekken zonder CO2 uit te stoten. Hiermee kan kernenergie dus een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van onze energievoorziening. Maar is dit idee wel echt haalbaar?

Voordelen kernenergie

Het is waar dat kernenergie diverse voordelen heeft tegenover traditionele fossiele brandstoffen en duurzame energiebronnen. Ten eerste is een kerncentrale niet afhankelijk van hoeveel wind er staat, of van hoe lang de zon schijnt. Hiermee is het dus een erg stabiele energiebron. Hiernaast is kernenergie een stuk schoner dan de meeste fossiele brandstoffen zoals kolen en gas. Er komt namelijk geen CO2 vrij tijdens het opwekken van kernenergie. Als laatst zorgen kerncentrales ook nog eens voor de minste slachtoffers per opgewekte TWh stroom. Het is dus ook nog eens veilig. Helaas heeft kernenergie ook een keerzijde.

voordelen kernenergie

Kernenergie te duur

Het klimaatprobleem bestrijden door het bouwen van kerncentrales klinkt logisch, maar is dit wel het geval? Volgens kernwetenschappers van het Amerikaanse MIT zijn kerncentrales momenteel simpelweg te duur. Zo is er voor de bouw van een moderne kerncentrale een investering nodig van €6800,00 per kw. Dit is flink hoger dan de meeste andere moderne energiebronnen. Om deze reden is het essentieel om de kosten van kernenergie te verlagen. Lukt dit niet, dan zal de rol van kernenergie binnen de energietransitie uit gaan als een kaars.

Andere nadelen kernenergie

Kernenergie is niet alleen duur, het ken ook andere nadelen. Zo hebben ongelukken met kerncentrales een enorm impact op de mens en milieu. De twee bekende rampen in Tsjernobyl en Fukushima zorgen tot op de dag van vandaag nog voor veel problemen. Daarnaast leverde de laatste ramp alleen al een geschatte schadepost op van minimaal 143 miljard dollar. Naast ongelukken produceren kerncentrales hoe dan ook radioactief materiaal, wat nog duizenden jaren gevaarlijk is. Dit afval moet opgeslagen worden wat ook zorgt voor hoge kosten.

kern energie logo.npg

Behalen duurzaamheidsdoelen

Wil Nederland de gestelde klimaatdoelen halen dan zal het snel actie moeten ondernemen. Zo moet het aandeel duurzame energie in 2020 gestegen zijn naar 14 procent. En dit aandeel moet in 2023 verder zijn gestegen naar meer dan 16 procent. Om dit te realiseren zijn kerncentrales ook geen optie. Het bouwen van enkele kerncentrales kost namelijk al tientallen jaren. Daarnaast zouden dan de gas, water en licht kosten van alle Nederlanders flink moeten stijgen. Alleen op deze manier kan de bouw van deze kerncentrales worden gefinancierd. Om deze, en eerder genoemde redenen, hopen wij dat de overheid een sterke focus gaat leggen om wind- en zonne-energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *