palletkachel

Pelletkachels zijn aan een opmars bezig. Steeds meer mensen willen in hun woning gebruik maken van een pelletkachel. Maar wat is dit nu precies, en wat zijn de voordelen ervan? Is dit echt een duurzame manier van verwarmen?

Wat is een pelletkachel?

Pellets zijn samengeperste korrels uit zaagsel en houtafval. Pelletkachels zijn verwarmingstoestellen die deze korrels als brandstof gebruiken. Deze brandstof is properder dan hakhout en gemakkelijker te hanteren en te transporteren. Er is ook minder hout voor nodig om tot dezelfde warmte te komen als een houtkachel, waardoor een pelletkachel een stuk efficiënter is. Ideaal dus om in een groene stadswoning te plaatsen!

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Het grootste voordeel is het gebruiksgemak. Met slechts één druk op de knop kan een pelletkachel in werking gesteld worden en dankzij de ingebouwde pelletvoorraad kan deze kachel tot wel 12 uur warmte geven.

Pelletkachels kunnen ook thermostatisch geregeld worden om een constante en comfortabele temperatuur te creëren. Hierdoor kunnen er geen grote temperatuurschommelingen ontstaan zoals bij een houtkachel.

Een pelletkachel stookt CO2-neutraal en dankzij de ingebouwde computersturing zorgt deze kachel voor een optimale verbranding. Slechts 1% van de verbrande pellets blijven achter als assen, waardoor dit een zeer milieuvriendelijke investering wordt en met een rendement van 90% en meer is een pelletkachel op dit vlak aanzienlijk beter dan een houtkachel.

Zijn er ook nadelen?

Tegenover alle voordelen van een pelletkachel staan ook een paar nadelen. Het grootste nadeel is het geluidsniveau, maar dat went na een tijdje. Daarnaast vraagt een pelletkachel het nodige onderhoud. Afhankelijk van de opties is de investering ook aanzienlijk.

Is een pelletkachel echt duurzaam?

Voor particulier gebruik zijn houtpellets enorm milieuvriendelijk. Bij verbranding komen er zeer schone rookgassen vrij. Op ecologisch niveau winnen pellets het van fossiele brandstoffen, zoals stookolie en gas. De ingebouwde computersturing zorgt voor een optimale verbranding, waardoor slechts 1% van de verbrande pellets achterblijven als assen.

Daarnaast is er ook het hoge rendement van 90% en meer. Bij een pelletkachel is er minder hout nodig om tot dezelfde warmte te komen als bij een klassieke houthaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *