Bespaar op je energierekening met deze tips

Van het kiezen van het beste energietarief tot het verminderen van de hoeveelheid energie die je gebruikt. Met onze tips bespaar je niet alleen op de energie rekening maar maak je het leven in je huis ook nog eens comfortabeler. Sommige tips zijn zelfs gelijk toepasbaar, zo kan je vandaag nog beginnen met het besparen op je energierekening. Lees dus snel verder om erachter te komen hoe jouw energierekening drastisch kunt verlagen.

Stap over van energieleverancier

Als je al enige tijd niet over bent gestapt van energieleverancier, is de kans groot dat je geld kunt besparen. De prijzen van energieleveranciers veranderen regelmatig, het is dus slim om altijd open te staan voor het overstappen van energie. Houd dus vooral de aanbiedingen in de gaten van energieleveranciers of maak gebruik van een energievergelijker. Zo kun je de kosten van verschillende energieleveranciers op een rijtje zetten om zo tot de beste deal uit te komen.

Stap over van energieleverancier

Gebruik je thermostaat effectief

Door de temperatuur met slechts één graad te verlagen, is het al mogelijk om jaarlijks een mooi bedrag te besparen op je energierekening. Kleed je dus iets warmer aan zodat je het niet koud hoeft te hebben.

Verwarm ook enkel delen van je huis waar ook daadwerkelijk iemand aanwezig is. Ongebruikte kamers verwarmen is een verspilling van je energie. Met een slimme thermostaat kun je zelfs op afstand de verwarming regelen. Zo kun je de verwarming op afstand uitzetten wanneer je dit bent vergeten. Sommige slimme thermostaten houden ook rekening met je routines. Zo schakelen ze zich automatisch uit wanneer je naar je werk gaat.

Vervang lampen

Energiebesparende lampen kunnen je energierekening makkelijk verlagen. Zo kan een LED-lamp tijdens een volledige levensduur zelfs enkele honderden euro’s besparen, vergeleken met oudere lampen. LED-lampen gaan ook nog eens langer meer dan oudere varianten. Sommige LED-lampen verdienen zich al terug binnen enkele maanden.

vervang lampen door led

Voorkom dat warmte je woning verlaat

Door te voorkomen dat warmte je woning verlaat hoef je minder energie te gebruik om je huis warm te houden. Veel huizen zijn al op professionele wijze bestendig gemaakt tegen het verlaten van warmte. Is dit bij jou huis niet het geval? Dan kun je ook voor goedkopere oplossingen kiezen.

Niet iedereen heeft immers het budget om je huis goed te isoleren. Door strips aan je ramen te plakken kun je al veel warmte tegenhouden. Gebruik je de openhaard nauwelijks? Zorg dan dat de je deze afdekt. Zo kan de warmte niet ontsnappen via de schoorsteen. Met dit soort aanpassingen kun je met weinig kosten al snel minder energie te verspillen.

Kies energiezuinige apparaten

Als je een apparaat gaat vervangen, kun je de elektriciteitsrekening verlagen door het meest energiezuinige model te kiezen. Zo bespaar je vooral bij apparaten zoals wasmachines al een aanzienlijk bedrag per jaar. Vaak is het zo dat duurdere apparaten energiezuiniger zijn. Maar dit is niet altijd het geval. Laat je goed inlichten door personeel van de winkel waar je apparatuur gaat kopen. Of doe onderzoek op het internet.

Kies energiezuinige apparaten

Koop een nieuwe verwarmingsketel

Meer dan de helft van de energiekosten gaat meestal naar de verwarming van je huis. Het vervangen van een oude en inefficiënte verwarmingsketel kan dus een groot verschil maken op de energierekening. Een verwarmingsketel is een grote investering. Daarom is het de moeite waard om goed na te denken of de aanschaf van een nieuwe wel de beste keuze is. Heb je het budget? Dan is een vervanging in de meeste gevallen een goede keuze. Heb je niet het budget? Overleg dan met je leverancier wat de beste optie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *