Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen is dat mogelijk_.v1

Nederlanders worden steeds vaker zelfvoorzienend. Met o.a. zonnepanelen proberen we volledig op groene energie over te gaan. In de meeste gevallen lukt dit aardig. Ben jij nog steeds geen trotse eigenaar van zonnepanelen en overweeg je deze wel? Maar weet je nog niet precies welke mogelijkheden er zijn? Of is het bij jou eigenlijk niet mogelijk om zonnepanelen op de dakpannen te plaatsen? Laat je dan goed inlichten in de verschillende mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan je voor ogen had gehouden. In dit artikel bespreken we de mogelijkheid om zonnepanelen op dakkapel te plaatsen. 

Het plaatsen van zonnepanelen op dakkapellen wordt al jarenlang gedaan. Toch is niet iedereen op de hoogte van deze mogelijkheid. En waarom zou je hier eigenlijk voor kiezen? Wat zijn de voordelen hiervan? Wij gingen op onderzoek uit.

Zonnepanelen op een nieuwe dakkapel laten plaatsen

Leveranciers van dakkapellen krijgen steeds vaker de vraag of er tegelijkertijd zonnepanelen geplaatst kunnen worden. In de meeste gevallen is dit geen enkel probleem en kan dit zelfs alvast in een fabriek gedaan worden. Voor de klant is dit natuurlijk de beste oplossing. Doordat alles tegelijkertijd wordt geplaatst, betaal je aanzienlijk minder arbeidskosten. Bovendien kan de leverancier van de dakkapellen direct rekening houden met jouw voorkeurswensen en eventueel het materiaal van de dakkapel aanpassen om een leuker kostenplaatje te schetsen.

Ook zal de dakkapel steviger uitgerust worden, zodat deze het gewicht van de zonnepanelen gemakkelijker kan dragen. Hierdoor kunnen de panelen stormbestendig worden bevestigd, waardoor jij tijdens een herfstachtige nacht met een gerust hart in slaap kunt vallen.

Zonnepanelen op een nieuwe dakkapel laten plaatsen

Zonnepanelen op een bestaande dakkapel plaatsen

In de meeste gevallen is een dakkapel zeer gunstig voor het monteren van zonnepanelen. Dit komt voornamelijk door de grotere hellingshoek, waardoor er meer zonlicht wordt gevangen en er ook meer zonne-energie geproduceerd kan worden. Let echter wel op dat de oriëntatie van de dakkapel gunstig moet zijn. Het mooiste is natuurlijk als deze op het zuiden gelegen is, maar ook het westen en oosten kunnen voor een mooi rendement zorgen.

Alhoewel het wel degelijk mogelijk is om zonnepanelen op bestaande dakkapellen te plaatsen, willen we hier wel een kanttekening bij plaatsen. De dakkapel moet immers sterk genoeg zijn om het gewicht van de panelen te dragen. Als de dakkapel hier in eerste instantie niet voor is uitgezocht, kunnen daar twijfels over bestaan. Zoek daarom eerst goed uit wat de maximale belasting van de dakkapel is en of hier eventueel een aanpassing voor mogelijk is.

Let op de grootte van de dakkapel

In hoeverre zonnepanelen op een dakkapel rendabel zijn, kun je het beste laten uitrekenen door de fabrikant van de zonnepanelen en/of dakkapel. Dit hangt immers met meerdere factoren samen. Hierbij speelt de oriëntatie van de dakkapel een belangrijke rol, maar ook de grootte mag niet vergeten worden. Een kleine dakkapel kan misschien genoeg zijn om meer licht en ruimte op zolder te creëren, maar zet geen zoden aan de dijk als je zonne-energie wilt produceren. Daarom geldt: hoe groter, hoe beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *