verduurzaam huis

Tegenwoordig gaat de discussie steeds vaker over het klimaat en duurzaamheid. Dit zie je overal terug. Niet alleen in de politiek, maar ook in je eigen huiskamer. Ga voor jezelf maar eens na hoe vaak je wel niet met vrienden en familie hebt gekibbeld over het klimaat en duurzaam leven. De meerderheid van de Nederlandse bevolking is zich wel degelijk bewust van onze invloed op het klimaat. Steeds meer mensen kiezen er dan ook bewust voor om duurzaam te leven. Dit houdt in dat ze kiezen voor duurzame voedingsmiddelen, duurzame kleding en zelfs duurzame apparaten. Maar wat dacht je van je huis? Ook je huis kun je wel degelijk verduurzamen. Hoe?

Gebruik duurzame materialen

Goed, het spreekt natuurlijk voor zich dat het gebruik van duurzame materialen je huis zal verduurzamen. Maar weet je eigenlijk wel wat échte duurzame materialen zijn? Wanneer iemand het over duurzame materialen heeft, denken de meeste mensen doorgaans aan natuurlijke materialen als hout of bamboe. Hoewel dit absoluut duurzame materialen zijn, zien mensen roestvaststaal vaak over het hoofd. Deze legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof wordt ook wel roestvrijstaal genoemd. Wat dit materiaal duurzaam maakt? Het is slijtvast en supersterk, waardoor het bij goed gebruik eeuwen meegaat. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar. Het is absoluut een duurzaam materiaal en dus een mooi alternatief voor plastic. Denk hierbij aan keukengerei en drinkflessen. Maar ook in huis kun je roestvrijstaal toepassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een duurzame trapleuning? Hier kan de trapleuningspecialist je ongetwijfeld verder mee helpen.

Bouwen met RVS

Naast het feit dat roestvrijstaal slijtvast, supersterk en 100% recyclebaar is, kent het materiaal nog meer voordelen. Zo wordt het onder geconditioneerde omstandigheden vervaardigd, waardoor er nauwelijks bouwafval is. Bijproducten worden bovendien hergebruikt. Door al deze kenmerken is roestvrijstaal ideaal om constructies mee te bouwen, zoals je huis. Een stalen gebouw gaat bovendien lang mee, waardoor het zeer geschikt is voor het bouwen van een huis of een bijgebouw. Daarnaast resulteert het integreren van stalen liggers in de vloerconstructie in een lagere vloerhoogte. Dit betekent een beperkter volume om op te warmen of juist af te koelen, waardoor je energierekening omlaag gaat. Bouwen met RVS is dus goed voor je portemonnee én het klimaat.

Maak je eigen meubels

Roestvrijstaal dus. Een duurzame constructie klinkt natuurlijk goed. Maar wat kun je nog meer met roestvrijstaal? Het antwoord: ontzettend veel! De mogelijkheden lijken haast eindeloos. Dankzij de toenemende populariteit van duurzaamheid in de Nederlandse samenleving, worden meubels tegenwoordig steeds vaker gerecycled. Wanneer je voor tweedehands meubels kiest ben je natuurlijk milieuvriendelijk bezig en bespaar je ook nog eens een heleboel geld. Maar is er een nog betere optie? Jawel hoor: zelf je meubels maken! Op duurzame wijze uiteraard. Nu kun je natuurlijk een eettafel of een kastje maken van duurzaam hout. Dit past goed in een landelijk interieur. Maar houd je wel van een stoer, industrieel interieur? Werk dan met het duurzame roestvrijstaal. Dit geeft je hele interieur een strakke en stoere uitstraling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *