Een goed ventilatiesysteem is van essentieel belang voor het wooncomfort van de woning. Maar wist je dat dit ook nog eens heel belangrijk is om het energielabel van de woning te verhogen? Als een woning is uitgerust met een kwalitatief ventilatiesysteem, zal dit bijdragen aan een energiezuinigere woning. Maar hoe werkt dit precies?

Het ventileren van een woning is ontzettend belangrijk. Alhoewel de meeste mensen wel weten dat ventileren noodzakelijk is, wordt dit toch nog veel te weinig gedaan. Het gevolg is een hoger vochtgehalte, waardoor de gezondheid in het geding komt. Schimmels kunnen goed aarden bij vocht. Zodra het vochtgehalte boven respectabele waarden stijgt, kunnen schimmelhaarden sneller ontstaan. Deze deeltjes kunnen een groot effect hebben op de gezondheid. Ventilatiekanalen hebben als doel om de lucht binnenshuis zoveel mogelijk te verversen. Dit is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat, maar ook om (giftige) stoffen en geuren weg te voeren. Daarnaast gebruiken we ventilatie voor het klimatiseren van de woning. Maar hoe kan een ventilatiesysteem met bijbehorend luchtkanaal verschil maken in je energiekosten? Dat lees je in dit artikel.

Geavanceerd ventilatiesysteem draagt bij aan energiebesparing

Energie besparen met een ventilatiesysteem, is dat eigenlijk wel mogelijk? Jazeker! Als je op de juiste manier weet te ventileren, kan dit een enorm verschil maken op je energierekening. Hierbij komt een geavanceerd ventilatiesysteem zeker van pas.

Energie besparen doe je door het ventilatiesysteem enkel in te schakelen als het écht nodig is. Maar hoe pak je dat aan? Als leek is het immers moeilijk te bepalen wanneer de toevoer van frisse lucht noodzakelijk is. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel intelligente ventilatiesystemen die jou hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld met behulp van CO2-sensoren en het instellen van tijdsklokken.

Ventileren in de zomer

Veel mensen stuiten tegen het probleem dat frisse lucht in de zomer te warm is. Hierdoor kan een gebouw of woning oververhit raken. Het gevolg is dat je moet investeren in dure koelmachines, wat de energiebesparing natuurlijk niet ten goede komt. Ook hier is een eenvoudige oplossing voor.

Zo zijn er tegenwoordig geavanceerde ventilatiesystemen die enkel ’s nachts ventileren in de zomer. Hierdoor kan het gebouw gekoeld worden met relatief koude buitenlucht, waardoor deze overdag minder warm wordt en extra koeling niet nodig is.

Overleg met een professional

Om het beste uit jouw ventilatiesysteem te halen is het belangrijk dat deze aan enkele zaken voldoet. Wanneer je hier geen verstand van hebt, kan het nog best lastig zijn om een definitieve keuze te maken. Aarzel dan ook zeker niet om een professional in te schakelen. De leverancier van geavanceerde ventilatiesystemen weet jou waarschijnlijk haarfijn uit te leggen waar deze aan moet voldoen. Geef natuurlijk wel aan dat je op zoek bent naar een manier om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Hier zijn speciale systemen voor beschikbaar gesteld.

Let er tevens op dat je ventilatiesysteem periodiek gekeurd moet worden. Zo voorkom je dat deze vervuild raakt en hierdoor zijn werk minder effectief kan doen. Door het monitoren van de prestaties en het tijdig vervangen van onderdelen, kan uiteindelijk veel energie bespaard worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *